25/04/2024 (niet ingelogd)

Skywarn nieuws

Waterbommen over Brabant

28-06-2020 16:17 | Redactie | m.b.t. 26-06-2020

Vrijdagavond 26 juni werden (vnl.) midden- en oost-Brabant getroffen door wateroverlast veroorzaakt door een aantal traagtrekkende zware buien.

Naar verwachting zouden vanaf de namiddag buien ontstaan op een convergentielijn in een vore die (op dat moment) ongeveer van noordwest naar zuidoost over België lag maar langzaam noordwaarts zou bewegen. Ook voor de convergentie uit mogelijk vorming van buien op outflow van buien op de lijn. Het weertype was warm en drukkend, buien konden beschikken over tot +/- 1500 J/Kg CAPE en net aan voldoende schering voor organisatie tot multicell-niveau. Dat met amper stroming op het 700hPa vlak in combinatie met tot 40mm voor neerslag beschikbaar water was een recept voor wateroverlast en dat zou blijken ook!

Zo'n situatie blijkt lastig voor de weermodellen, waar en wanneer zouden nu precies de zwaarste buien voorkomen? Tot op het laatst waren de resultaten tamelijk uiteenlopend al was er wel ruime overeenstemming over de setting. Opvallend was deze kaart uit de 06z run van Harmonie, het model kwam met een fors buiencluster over midden-Brabant met over de omgeving van Tilburg tot meer dan 60mm neerslag! Het zou een treffende berekening blijken al zouden er later op de avond in tweede ronde nog meer buien ontstaan die nog trager verder trokken - en die door het model goeddeels gemist werden.

In de aanloop verliep de dag als werd verwacht waarbij opviel dat de lucht over het zuiden lang behoorlijk droog bleef i.i.t. over België. Naar verwachting zou juist voor de vore aanvoer van vochtige(r) lucht plaatsvinden maar dat liet behoorlijk op zich wachten. Nadat er zuidoostelijk van ons land al een aantal zware buien was gevormd kwam het tussen 17:30 en 18:00 ineens op gang: over een strook van Maastricht naar Breda onstonden buien waarvan een aantal snel uitgroeiden tot forse multicellen. Radarbeeld van 18:00lt:

Hieronder een animatie van de neerslagradarbeelden van 18:15 tot 19:15. Er kwamen al snel berichten over wateroverlast en wolkbreuken uit o.a. Etten-Leur, Rijen, Dordrecht, Zwijndrecht en Tilburg waarbij het voor de laatsten pas om de eerste ronde zou gaan... Op beeldmateriaal waren zeer intense en scherp afgetekende neerslagkernen te zien - veel neerslag op relatief korte tijd.

En daarmee was het nog niet gedaan. Was de vore min of meer NW-ZO georiënteerd ontstonden tegen 21:00 cellen op een lijn van Leopoldsburg (B) naar Boxmeer. Wat merkwaardig maar mogelijk gerelateerd aan outflow-boundaries van de eerdere cellen. De nieuwe cellen zouden aaneen clusteren en slechts zeer traag verder trekken waardoor het tot hoge neerslagsommen kwam. Valkenswaard en delen van Eindhoven zouden met aanzienlijke overlast en schade te maken krijgen. Animatie neerslagradarbeelden van 21:00 - 22:00lt: 

Weerstation Volkel lag precies in het pad en dat zou imposante 10-minuten metingen opleveren, de regio kreeg maar liefst zowat 5 kwartier met wolkbreuk-intensiteit te maken:

Tot 64,7 mm/uur! Om middernacht was er al ruim 82mm totale neerslag gemeten:

Er werden meerdere microbursts waargenomen (en vastgelegd op beeld) en dat leverde zo her en der ook windschade op. Ook op enkele officiële stations werden zware windstoten gemeten, windstoten van 75 tot 80 km/u zijn in de zomer met de combi van neerslag en de bomen vol in het blad voldoende om schade aan te richten:

Hieronder het neerslagoverzicht van het KNMI van 08:00 - 08:00 met een indrukwekkende 95mm voor Volkel. Ook is zichtbaar - althans afgaande op dit kaartje - dat het op veel plaatsen waar wateroverlast gemeld werd het moet zijn gegaan om veel neerslag op korte tijd, in een strook van Eindhoven naar Volkel en in de Drechtregio is ook sprake van een hoge totale hoeveelheid. 

De maatschappelijke impact was vanzelfsprekend groot. Wegen en tunnels stonden vol water, bomen gingen om en veel woningen en winkels kregen met waterschade te maken. Bij de verzekeraars waren de dag erna voormiddag al honderden schadeclaims binnengekomen. 

Zie ook de nieuwsfeed (je moet ingelogd zijn om alle berichten te zien).

Verslag/analyse | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten