Skywarn nieuws

Waterbommen over Brabant

In bewerking | 28-06-2020 16:17 | Redactie | m.b.t. 26-06-2020

Vrijdagavond 26 juni werd (vnl.) midden- en oost-Brabant getroffen door wateroverlast veroorzaakt door een aantal traagtrekkende zware buien.

Naar verwachting zouden vanaf de namiddag buien ontstaan op een convergentielijn in een vore die ongeveer van west naar oost over aanvankelijk België lag maar langzaam noordwaarts zou bewegen. Ook voor de convergentie uit mogelijk vorming van buien op outflow zodra buien op de lijjn eenmaal ontstaan waren. Het weertype was warm en drukkend, buien konden beschikken over tot +/- 1500 J/Kg CAPE en net aan voldoende schering voor organisatie tot multicell-niveau. Dat met vrijwel geen stroming op het 700hPa vlak in combinatie met tot 40mm voor neerslag beschikbaar water was een recept voor wateroverlast en dat zou blijken ook!

Zo'n situatie blijkt lastig voor de weermodellen, waar en wanneer zouden nu precies de zwaarste buien voorkomen? Tot op het laatst waren de resultaten tamelijk uiteenlopend als was er wel ruime overeenstemming over de setting. Opvallend was deze kaart uit de 06z run van Harmonie, het model kwam met een fors buiencluster over midden-Brabant met over de omgeving van Tilburg tot meer dan 60mm neerslag! Het zou een treffende berekening blijken al zouden er later op de avond in tweede ronde nog meer buien ontstaan die nog trager verder trokken - en die door het model goeddeels gemist werden.

Tags: Verslag/analyse | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten