27/11/2020 (niet ingelogd)

Skywarn nieuws

Bijzondere weerwissel tijdens Pasen!

12-04-2020 11:30 | Hans Stans | m.b.t. 13-04-2020

In de eerste plaats wens ik iedereen namens Skywarn NL fijne Paasdagen toe!

Het is misschien een beetje buiten Skywarn-bestek, maar een, althans voor Nederland, bijzondere weerwissel staat voor 2e Paasdag in de verwachting. Het hogedrukgebied dat de laatste dagen voor zo'n zonnig en door lenteweer zorgde schuift op de weerkaarten in oostelijke richting op en verliest invloed op ons weer. Tussen een hoog ten noordwesten van het VK en lagedruk over het noorden van Scandinavië komt een noordelijke stroming tot stand waarmee vanaf maandagnacht aanzienlijk koude lucht wordt aangevoerd.

Ter illustratie hieronder een animatie van de door GFS 00z berekende temperatuur op ongeveer 1,5 km hoogte. Hiervoor zijn de T850 kaarten van de Kachelmannwetter site gebruikt:

Je kan onder onverstoorde hogedruk omstandigheden zoals vandaag als vuistregel maximaal 15 graden optellen bij de T850 om tot de temperatuur aan de grond te komen. Concreet zal de maximumtemperatuur morgen meer dan 10 graden (of zelfs meer, zeker over het zuiden) kunnen uitvallen dan vandaag. Het zal echt anders aanvoelen als je naar buiten stapt! :-) 

Voor vanmiddag is overigens een bescheiden onweerkans voorzien, zie het spotterbericht.

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten