Skywarn nieuws

De eerste benoemde storm komt!

08-02-2020 15:30 | Redactie | m.b.t. 09-02-2020 t/m 10-02-2020

Sinds vorig jaar werkt het KNMI samen met het Met Office (Groot-Brittannië) en Met Éireann (Ierland) om zware stormen voortaan een naam te geven om zodoende de communicatie over deze systemen te vergemakkelijken en bovendien verwacht men zo het bewustzijn bij het publiek over deze potentieel gevaarlijke stormen te verhogen. Het gaat dus inderdaad om de zwaardere stormen, die waarvan het KNMI verwacht een Code Oranje of zelfs Rood (weeralarm) uit te zullen geven. 

Wat is momenteel de situatie? Op de kaart hieronder (de NOAA Atlantic Surface Analysis) van 06:00UTC vanmorgen zien we een werkelijk monsterlijke depressie bij Groenland, een systeem dat regie voert over het hele noordelijke deel van de oceaan en aangrenzende gebieden. Rondom de tot 930hPa (!) uitgediepte kern doorstaande wind van orkaankracht!

Aan de zuidflank hiervan is een afgelopen nacht een storing ontstaan over de Amerikaanse oostkust, op de kaart hieronder zie we het laag bij New-Foundland. Door een gunstige ligging onder een sterke bovenstroom (jetstream) diept dit laag snel verder uit en trekt snel de oceaan over naar een positie juist noordelijk van Schotland. Storm Ciara is geboren! 

Hieronder een animatie van MetOffice kaarten van zaterdag 00z tot maandag 00z met daarop het traject van Ciara. Duidelijk is dat op zondag vanaf 12z ons land met de impact van Ciara te maken zal krijgen:

Verwacht wordt een storm aan de west/noordwestelijke kusten maar het venijn zit 'm in de windstoten, over het hele land windstoten van 100 km/u en meer mogelijk en tijdens de passage van een zone met buien (gekoppeld aan het koufront) kans op zeer zware windstoten, ook landinwaarts mogelijk 100-120 km/u! Bij de buien kans op onweer en veel neerslag. Alle belangrijke weermodellen hebben dat overigens al dagen lang in behoorlijke overeenstemming berekend - ook dat is indrukwekkend.

Het is dan ook interessant te zien hoe e.e.a. zich ook daadwerkelijk ontwikkelt, hier de analysis van 12z:

Het KNMI kwam vanaf 11:30 als voorzien alvast met een Code Oranje voor zondag/maandagnacht:

Alle aandacht dus voor zondag - maar ook  maandag en dinsdag veel wind in de verwachtingen! Zonodig zal ook daarvoor - naast dat voor zondag - een spotteractivatiebericht worden uitgezet.

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten