Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn nieuws

We hebben een nieuw Nederlands temperatuurrecord!

24-07-2019 - Hans Stans - m.b.t. 24-07-2019

We hebben weer eens een spraakmakende weerdag achter de rug! Het oude maximum-temperatuurrecord (Warnsveld 38.6°C) is na bijna 75 jaar verbeterd - nou ja, zeg maar verpulverd. Liefst 5 KNMI-stations kwamen tot hogere maxima en de nieuwe vaandeldrager is Eindhoven met maar liefst 39.3°C. Ook Gilze-Rijen, Ell en Arcen overschreden de 39 graden.

Het werd verwacht, al leek vooral morgen, donderdag 25 juli de meest aangewezen dag. Maar al vandaag bleek de combi van een al hoge temperatuur 's-ochtends, verdere aanvoer van nog warmere lucht en vrijwel onbelemmerde instraling door de zon voldoende voor een nieuw record.

Er zat in de verwachting wel een addertje onder het gras: passage van een vore tijdens de middag met windsprong waarna koelere lucht van over zee kon binnenstromen. Hieronder de kaartjes van Hirlam 06z voor 17:00LT waarop e.e.a. te zien is:

Bijna ongelooflijk dat het temperatuurkaartje hierboven achteraf nog te conservatief berekend bleek te zijn! Om half elf bleek de temperatuur over heel NL al erg snel te stijgen, ik melde in eerder bericht nog dat bij ideale condities er nog wel 7 graden bij kon komen - en ook dat bleek te conservatief want het zou soms wel over ruim 8 graden gaan. 

Ik neem hier even het weerbericht van het KNMI per 11:33 in het geheel over omdat het van bijna unieke inhoud is:

Uitzonderlijk warm

Vandaag is het zonnig en droog, al trekken in het westen soms wel enkele wolkenvelden over. Het wordt uitzonderlijk warm; de maximumtemperaturen lopen uiteen van 32°C op de Waddeneilanden tot 38°C in het zuiden en zuidoosten, een lokale 39°C is niet uitgesloten. De zuidoostenwind is overwegend matig. In de loop van de middag draait de wind van het westen uit naar west waardoor er enige verkoeling optreedt.

In de nacht naar donderdag is er alleen hoge bewolking. Het blijft droog. De minima lopen uiteen van 19°C in het noordwesten tot 23°C in het zuidoosten. In stedelijke gebieden liggen de minima enkele graden hoger. De wind is zwak en komt uit uiteenlopende richtingen.

Morgen verandert er weinig aan het weerbeeld en is er opnieuw veel zon. Op veel plaatsen wordt het nog iets warmer dan vandaag met maximumtemperaturen van 32°C op de Waddeneilanden tot 39°C in het zuiden en zuidoosten. Een lokale 40°C is niet uit te sluiten. Later in de middag en in de avond is er in het zuidwesten een kleine kans op een lokale (onweers)bui met windstoten. De wind is zwak tot matig en komt uit richtingen tussen oost en zuidoost.

Rond 12:00 werd op de actuele kaarten zichtbaar dat de vore over Zeeland was gearriveerd - dat was beetje aan de vroege kant wat voor het behalen van het record zorgwekkend was. Maar tegen 15:00 was het dan zover: 38.8°C te Rijen, een 'oeroud' record kon uit de boeken!

En daarmee was het bepaald niet gedaan, Rijen kwam erna nog met 39.1 en 39.2 graden! En daarna ging het ineens hard op een aantal zuidoostelijk gelegen stations met als uiteindelijk resultaat:

Opvallend was dat de hoogste waarden in een aantal gevallen gehaald werden op nadering of passage van de vore, het eerst toenemen en in de vore korte tijd wegvallen van de wind heeft daarin waarschijnlijk een rol gespeeld.

Op de kaart hierboven is ook te zien dat alle landstations ruim boven de 30 graden zijn uitgekomen en dat maar liefst 17 stations een nieuw stationrecord konden optekenen! De Skywarn-meldcentrale berekende maar liefst 156 uurmeldingen van extreme hitte en ook dat is weer een record (was 131 afgelopen 25 juni). 

En ook in de buurlanden records: Belgie 39.9°C te Kleine Brogel (was 38.8 graden) en Duitsland 40.5°C (was 40.3 graden). De vraag is nu of alle nieuwe records een lang leven zullen leiden want voor morgen worden nog hogere temperaturen verwacht bij een aanhoudende aanvoer van warme lucht en een nog warmer 850hPa vlak.

Voor (uiterst) zuid- en zuidwest Nederland geldt wel in de tweede helft van de middag dat mogelijk wolkenvelden overtrekken en dat Harmonie enkele warmteonweders voorziet, kaarten temperatuur en neerslag om 16:00LT:

Voor de onweerkans zal een spotteractivatiebericht worden uitgegeven.

Bronnen: KNMI, WeerOnline, Weerplaza en Weerwoord.

Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007