26/04/2024 (niet ingelogd)

Skywarn nieuws

Extreem weer in Nederland!?

13-06-2015 20:49 | Hans Stans | m.b.t. 13-06-2015

N.a.v. een item in Hart van Nederland over stormchasen verschenen op o.a. sociale media topics over stormchasen en extreem weer in Nederland met daarbij natuurlijk de meest uiteenlopende reacties, van bewonderend en enthousiast tot kritisch en helaas ook denigrerend. Zo hier en daar werd ook Skywarn en/of ondergetekende genoemd.

Nu heeft iedereen recht op een eigen mening en gelukkig de vrijheid om die te uiten maar een specifiek aspect uit de meer negatieve reacties wil ik er graag uithalen, en wel de notie dat aandacht voor extreem weer en het volgen ervan hier niet nodig, of zelfs wat lachwekkend, is omdat we in ons kikkerlandje geen echt extreme weersverschijnselen zouden kennen.

Skywarn is een netwerk van gemotiveerde en kundige waarnemers die alleen (!) zelf waargenomen (potentieel) gevaarlijke weersverschijnselen melden aan de Skywarn meldcentrale. Deze weersverschijnselen zijn beschreven en moeten aan vaste drempelwaarden voldoen om als "extreem" gemeld te mogen worden. De toch vrij kleine groep waarnemers heeft de afgelopen 7 jaar 233 meldingen ingediend. 233. Sta daar eens bij stil, het zijn gebeurtenissen die direct (blikseminslag, hozen, wind) of indirect (denk vooral aan de impact op het wegverkeer) elk jaar aantoonbaar reden zijn van veel zaakschade en helaas ook doden en zwaargewonden. Raadpleeg de nieuwsberichten of de Skywarn database!

Een groot probleem is dat "public awareness" in ons land vrijwel ontbreekt, weersberichten worden niet gevolgd en als dat wel gebeurt worden waarschuwingen als overdreven gezien of "komen ze toch niet uit". In sociale media de notie verspreiden dat extreem weer in Nederland niet voorkomt en aandacht ervoor onnodig, is kortzichtig, onterecht en in mijn beleving zelfs gevaarlijk. Het is waar: we leven hier inderdaad niet in Tornado Alley en we moeten maar blij zijn dat de monsterbuien daar niet met regelmaat over ons zo dichtbevolkte land trekken, maar dat neemt niet weg dat ook bij ons er wel degelijk en met regelmaat sprake is van gevaarlijke weersomstandigheden. Waarnemers "in het veld" die betrouwbare meldingen over extreem weer indienen kunnen weliswaar, en natuurlijk, niet de gevolgen ervan voorkomen maar wel bijdragen aan de publieke veiligheid door de meteo-professionals in de weerkamers te helpen bij snellere en preciezere berichtgeving over de eventuele risico's verbonden aan actuele weersomstandigheden, zoals ik zelf meermaals van hunzelf mocht vernemen.

Dus respect voor de waarnemers, of ze dit nu doen hobbygewijs tijdens de buienjacht (stormchase) of vanaf de werkplek of eigen balkon of achtertuin. Jullie waarnemingen en meldingen doen er toe!

Skywarn Aankondigingen / info

Sluiten