22-06-2016 21:39 | Redactie | m.b.t. 22-06-2016
Sinds september vorig jaar worden de spotterberichten die we al kenden van de Facebook-pagina en forum ook geplaatst op de Skywarn website. Daarbij zijn ook alle oudere berichten (de eerste verscheen op 11 april 2012) alsnog opgenomen. Nu hebben we dus een mooi te pagineren archief voor deze berichten die meteen ook een handige "kapstok" zijn om Skywarn-meldingen van die dag maar vooral ook links naar allerlei media en artikelen te koppelen. Dat kan gaan om nieuwsberichten, beeldmateriaal en soms ook meer diepgaande analyses van de betreffende weersituatie. De moeite waard om te raadplegen als het gaat om eerdere extreme weersituaties!
Je vind het overzicht op de website via link www.skywarn.nl/alerts.php. Klik een bericht voor de volledige weergave. Vanuit die weergave kan je links "Media & Web" en/of "Meldingen" gebruiken om - indien aanwezig - de gekoppelde informatie te zien.
Da's mooi natuurlijk, maar wat is zo'n bericht nu eigenlijk, of misschien beter gezegd: wat is het niet? Op de website zie je bij de berichten staan:
"DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode."
Dat spreekt voor zich, het bericht is uitdrukkelijk niet bedoeld als waarschuwing richting het publiek. Dat hoort thuis bij de gevestigde meteo-organisaties met toegang tot de massa-media. En, hoewel het er soms wel zo uitziet, het is zeker ook geen weersverwachting waar je uit kan afleiden waar en wanneer precies extreem weer zal optreden.
De berichten worden gepubliceerd alleen om aan onze waarnemers aan te geven dat de kans op extreme verschijnselen die de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden aanwezig is in de aangegeven periode. Zie het dus als een soort intern attentie-signaal. Om dit te benadrukken en verdere onduidelijkheid te voorkomen is in het afgelopen Skywarn-overleg afgesproken de term "spotterbericht" niet meer te hanteren en voortaan "spotteractivatie" en "spotteralert" te gebruiken.
Kortom: volg de spotteractivatieberichten via de link op de Skywarn website of via de Skywarn facebook-pagina! Op de voorpagina van de site wordt tijdens de activatieperiode linksboven een extra signaal getoond:
Skywarn Aankondigingen / info