02/05/2024 (niet ingelogd)

Skywarn nieuws

Pas op bij kans op grote hagel in de verwachtingen

17-05-2019 23:05 | Redactie | m.b.t. 17-05-2019

Een periode van weinig spraakmakend weer. De laatste Skywarn melding over land is alweer 15 dagen oud - een melding van dichte mist. Dit weekend kans op onweer maar de berekeningen zijn momenteel weinig hoopvol als het gaat om het zwaardere werk. Morgen voormiddag zal zonodig een spotterbericht voor het weekend verschijnen.
Dan maar weer aandacht voor een video met veiligheidsaspect.  :-) Zware hagelbuien kennen we natuurlijk vooral uit Tornado Alley, maar ook Australië en India zijn hiervoor gekend. Over de Benelux elk jaar wel een of meer dagen met hagelstenen van 3cm of meer, maar echte extreme hagel is hier zeldzaam. En dat is maar goed ook want het levert de nodige schade op. In 2016 hadden we natuurlijk de supercell met tot 10cm grote hagelstenen over ZO-Brabant en wie herinnert zich nog de grote hagel over o.a. Elburg in 1998?
Als grote hagel in de verwachtingen zit - ook in de Skywarn spotterberichten zal er dan aandacht voor zijn - is het zaak niet door de neerslagkern van zware buien te rijden ("core-punching") of je nu stormchaser ben of "gewone" verkeersdeelnemer. In bijgaande video uit 2017 is een stel in Colorado met de auto op weg naar huis als ze een bui inrijden. Bij de eerste bescheiden "tik" vragen ze zich nog af of het hagel is. Binnen een minuut zal het betere sloopwerk beginnen! Aan het einde van de video een schadeopname van de auto.

Hagel(-schade)

Sluiten