08-05-2019 08:30 | KNMI | m.b.t. 08-05-2019 t/m 09-05-2019
Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot donderdag 09 mei 2019 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog
Synoptische situatie:
Een actief laag ten zuidwesten van Ierland beweegt oostwaarts en bereikt Bretagne in de avond. Van daar uit beweegt het laag opvullend noordoostwaarts om donderdagmiddag over Ardennen of Zuid-Limburg richting Duitsland te bewegen. Boven Groot-Brittannië vormt zich uit de frontale vore overdag een secundaire kern, deze kern beweegt naar het westelijk deel van de Noordzee en blijft daar ook donderdag de gehele dag rondtollen. Een eerste occlusie bereikt het zuidwesten halverwege de ochtend, aan het begin van de middag gevolgd door de actievere occlusie behorend bij het lagedrukgebied. Beide occlusie trekken van zuidwest naar noordoost over het land en de laatste verlaat het noordoosten halverwege de avond. Een kortgolvige hoogtetrog bereikt het zuidwesten in de tweede helft van de middag (vlak na passage van de occlusie) en verlaat het noorden aan het einde van de avond. In de nacht naar donderdag passeert er een doorstroomde trekrug van zuidwest naar noordoost, met een zuidwestelijke stroming wordt maritiem polaire lucht aangevoerd. Donderdag overdag bevinden we ons aan de zuidoostflank van het laag boven de Noordzee in een zwakke zuidwestelijke stroming, daarin trekt later in de ochtend en in de middag een zwakke vore langzaam van zuidwest naar noordoost over het land. Donderdagavond neemt de westelijke stroming omdat het laag op de Noordzee zich oostwaarts gaat verplaatsen.
Modelbeoordeling:
Synoptisch gezien en v.w.b. de timing van de frontale zones weinig verschillen, de modellen zijn dus goed bruikbaar. Op donderdag wel verschillen t.a.v. de twee laagjes. Het laag op de Noordzee op donderdag wordt door Hirlam het actiefst weergeven, andere modellen het het laag veel minder diep en ook noordelijker. Hirlam staat alleen in deze ontwikkelen en voorlopig negeren we deze optie dan ook. Voor het zuidoosten maakt ook de koers van het laag ten zuidoosten van ons land uit. HARM40 en EC laten dit laag over Zuid-Limburg bewegen, HARM36 en Hirlam kiezen voor een zuidelijker koers over de Ardennen. Verder valt voor vandaag de bewolking op in Hirlam (en EC in iets mindere mate), ze vrijwel geen lagere bewolking zien (beneden de 2000 vt). De Harmonies komen hier beide wel mee en gezien de langdurige neerslag die er gaat vallen, lijkt dit ook realistisch, we gaan hier dus uit van de Harmonies. In de Harmonies wordt vandaag bij de stabiele gelaagde frontale zones een grote onweerskans gegeven, dit is het bekende graupelprobleem en wordt verworpen. Later in de middag zien we wel wat verschillen in de precieze timing van de hoogtetrog en de activiteit van de bijbehorende buien. HARM36 laat de felste buien zien, HARM40 is echter een stuk rustiger, dit verschil in buienactiviteit zien we vaker tussen beide Harmonies. Hirlam en EC smeren de buien meer uit. In de zwakke stroming wordt donderdag overdag de vore door de diverse modellen in detail steeds iets anders weergeven, daardoor zien we subtiele verschillen in de convectieve neerslagpatronen.
Aandachtspunten
Temperatuur:
Geen bijzonderheden.
Wind:
Vandaag geen bijzonderheden. Bij de buien later in de middag uitschieters mogelijk tot ca. 30 kn. In de timing van de windtoename op de Noordzee zit enig verschil tussen de Harmonies en HIR, EC geeft te weinig wind, we gaan er voorlopig vanuit dat aan het einde van de ochtend de 6 Bft wordt gehaald op de noord(west)elijke Noordzee. Ook aan het begin van de avond langs de zuidwestkust tijdelijk een 6 Bft. Donderdag overdag weinig wind, in de avond mogelijk weer een 6 Bft langs de Zeeuwse kust. Het sterke windveld in Hirlam negeren we voorlopig, zie modelbeoordeling.
Bewolking:
Vandaag veel frontale bewolking die in de loop van de dag steeds dikker wordt, tijdens frontpassage lokaal mogelijk ook ST net onder de 1000 vt (zie modelbeoordeling). Na frontpassage in de namiddag van het zuidwesten opklaringen en bij de kortgolvige hoogtetrog ook convectieve bewolking met ook CB's met toppen tot ca. FL300. In de nacht naar donderdag brede opklaringen met hier en daar wat Sc-velden. Donderdag overdag in de polaire lucht convectieve bewolking die de dagelijkse gang zal volgen en bovendien ook getriggerd worden door convergentie in de zwakke vore, Cb-toppen tot ca. FL200. In het uiterste zuidoosten kan er wat meer frontale bewolking aanwezig zijn a.g.v. enige onzekerheid in de koers van het laag over de Ardennen of Zuid-Limburg.
Neerslag:
Een gebied met lichte tot matige regen breidt zich vanochtend van het zuidwesten uit geleidelijk uit over het hele land. Ten zuidwesten van de frontale neerslag zullen in de tweede helft van de middag buien gaan ontstaan, mogelijk met onweer. De CAPE-bedraagt dan 400-700 J/kg en de effectieve schering gaat naar 15-25 kn, georganiseerde multicells behoren tot de mogelijkheden. Onweer is bij de buien zeker mogelijk en ook hagel is niet uitgesloten. In de nacht naar donderdag zo goed als droog. Donderdag overdag vanaf het einde van de ochtend enkele buien. De CAPE bedraagt in het noordoosten en oosten 400-700 J/kg, naar het zuidwesten toe beduidend lagere CAPE-waarden. Effectieve schering bedraagt 10-15, convectiemodus is derhalve meest single cell. In het uiterste zuidoosten mogelijk ook lichte stratiforme neerslag behorend bij het laag dat over de Ardennen trekt.
Zicht:
In de polaire lucht meest goede zichten, in intensievere frontale neerslag en later de buien matige zichtcondities. In Hirlam ontstaan in de nacht naar donderdag opklaringen boven het noordoosten met mist tot gevolg, met de aantrekkende wind en hoge geowind lijkt dit niet heel realistisch, aandachtspunt.
Paraaf meteoroloog: homan
Uitgifte: 08/05/2019 06.09 uur LT.
Verwachtingen/waarschuwingen