26/04/2024 (niet ingelogd)

Skywarn nieuws

Skywarn meldingen en het KNMI

16-11-2014 13:57 | Hans Stans | m.b.t. 16-11-2014

Conform haar doelstelling benadert Skywarn Nederland actief meteo-organisaties om te zien of en hoe het waarnemersnetwerk een bijdrage kan leveren aan tijdige berichten en waarschuwingen m.b.t. extreme weersverschijnselen. N.a.v. een presentatie over Skywarn gegeven op de VWK ledenvergadering afgelopen april 2014 is constructief vervolgoverleg tot stand gekomen met het KNMI.

N.a.v. dit overleg is het volgende persbericht opgesteld:

Het KNMI ondersteunt het Skywarn-initiatief waarbij aanvullende waarnemingen van (de gevolgen van) extreem weer beschikbaar komen voor de meteorologische vakwereld. Met behulp van - onder andere – deze waarnemingen hoopt het KNMI sneller en beter inzicht te krijgen in de gevolgen van zwaar weer in de maatschappij. Op korte termijn kan een verbeterd inzicht leiden tot aanpassing van uitstaande waarschuwingen; op langere termijn tot aanscherping van de waarschuwingscriteria en daarmee verbetering in de meteorologische waarschuwingen ten behoeve van het algemeen publiek.

In de nabije toekomst zal Skywarn ook contact opnemen met andere meteo-organisaties. Het spreekt hierbij voor zich dat meldingen actueel en betrouwbaar moeten zijn, Skywarn zal daartoe zelfstudiemateriaal, seminars en kennistoetsen aanbieden aan de waarnemers en de kwaliteit van meldingen actief bewaken. Skywarn roept weervolgers, -hobbyisten en stormchasers die wel eens gedacht hebben "kunnen onze waarnemingen helpen om overlast, schade of zelfs leed door extreem weer te beperken of zelfs te voorkomen" op om zich te registreren als waarnemer - het is nu mogelijk om met uw melding direct bij te dragen aan berichtgeving over mogelijke gevaren of overlast door extreme weersverschijnselen.

Skywarn Aankondigingen / info

Sluiten