KNMI Guidance

<<<596/619>>>

Valid: 2020-05-05 05:23:58 - 2020-05-06 24:00:00

Issued: 05-05-2020, forecaster: buscher
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een hoog net ten oosten van Schotland heeft een uitloper naar Nederland. Het hoog trekt zuidoostwaarts en ligt woensdag boven de zuidelijke Noordzee. Met een stroming tussen noord en oost wordt er polaire lucht aangevoerd. Aan de noordoostflank van het hoog trekt woensdag een inactief frontaal systeem zuidoostwaarts. Woensdagavond schampt dit front mogelijk het uiterste noordoosten van de FIR.

Modelbeoordeling:

De thermische effecten worden in de Harmonies waarschijnlijk wat beter beschreven dan in Hirlam en EC, wat ook betekent dat we de windsnelheid van de Harmonies aanhouden. Verder mogen we een iets grotere dagelijkse gang in de temperatuur verwachten dan in de diverse modellen.

Wind(stoten):

Vanaf de middag opnieuw 6 Bft in de kustdistricten, mede geholpen door thermische effecten. In de loop van de avond neemt de wind af.

Bewolking:

Boven zee en in het noorden wat Cu/Sc. Overdag in de noordelijke helft enkele kleine Cu. Woensdagavond bij de schampende frontale zone mogelijk velden Sc.

Zicht:

De ontkoppeling van de grenslaag en daardoor de afkoeling is bij weinig wind en bewolking meestal iets sterker dan in de modellen. Vooral in de nacht van dinsdag op woensdag kunnen er in het noordoosten (rug-as) enkele ondiepe mistbanken ontstaan.

Neerslag:

-

Temperatuur:

Ondanks de overvloedige zonneschijn komt de temperatuur vandaag overdag vanwege kou-advectie niet hoger uit dan gisteren. Komende nacht lokaal wellicht -1°C in het noorden en oosten.

<<<596/619>>>

Lijstweergave