KNMI Guidance

<<<2/154>>>

Valid: 2020-06-04 11:14:34 - 2020-06-05 24:00:00

Issued: 04-06-2020, forecaster: haklande
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

West van een laag boven Noord-Duitsland voert een noord- tot noordweststroming vochtige lucht aan vanaf de Noordzee. De bijbehorende ingedraaide occlusie ligt aanvankelijk nog boven het noordoosten en verlaat vanmiddag het land. Een N-Z georiënteerd koufront in kou-advectie ligt rond 12 UTC vanmiddag tegen de westkust en trekt de rest van de dagperiode oostwaarts over ons land. Op hoogte is boven de westelijke Noordzee een langgolvige trog aanwezig, waarin zich de komende 36 uur een hoogtelaag afsnoert boven de centrale Noordzee. Het Duitse grondlaag trekt naar de noordelijke Noordzee en diept uit. Hierdoor wordt de stroming meer westelijk. In de cyclonale stroming trekt een barocliene golf met kleinschalig laag boven Schotland richting ons land en trekt vrijdag in de ochtend en middag oostwaarts over het midden en noorden van Nederland. Het occlusiepunt trekt zuid van ons langs, de occlusie trekt vrijdag wel over ons land en krijgt een toenemend convectief karakter. T500 daalt boven Nederland in de loop van vrijdag naar -24 tot -29°C met de koudste lucht boven het noorden.

Modelbeoordeling:

De wind is momenteel wat forser in het zuidwestelijk kustgebied dan in de modellen. Zoals gebruikelijk met een kleinschalig laag zijn er vrijdag enige verschillen in timing en koers, maar erg groot zijn deze verschillen niet. Later op vrijdag laat Hirlam het laag verder uitdiepen en vertragen boven het noordoosten, hier gaan we voorlopig niet van uit.

Wind(stoten):

In het zuidwestelijk kustgebied de eerstkomende uren nog 6 Bft. Voor vrijdag enige onzekerheid, voorlopig gaan we uit van 6 Bft net ten zuiden en westen van het kleinschalige laag. Bij het laag vrijdag op de noordelijke Noordzee ook aanzienlijke verschillen, met vooral in Hap1 veel wind (tot zelfs 10 Bft), de erst van de modellen berekent 8 à 9 Bft. Vrijdag overdag bij de buien kans op windstoten, Hap2 lijkt wat overdreven, waarschijnlijk vanwege te sterke daalstromen door te veel graupelproductie.

Bewolking:

Veel Sc, bij de occlusie ook St en mogelijk ook nog bij het koufront. Ten westen van het koufront ook ingebedde TCu tot FL100 met inzaaiïng. In de nacht naar vrijdag geleidelijk ook CB's met komen toppen in het noorden tot ongeveer FL180-200. Bij de occlusie van vrijdag is een sterk convectieve component aanwezig, CB toppen lijken tot FL220 te gaan, aan de noordkant overheerst de stratiforme bewolking. Ook daarna nog geïsoleerde CB's met toppen geleidelijk FL150-180.

Zicht:

In neerslag zichtvermindering, verder geen bijzonderheden.

Neerslag:

Vrijdag enkele honderden J/kg CAPE, bij de occlusie 400-700 J/kg. Effectieve verticale windschering orde 20 knopen, dus multicellen. Onweer is waarschijnlijk, ook hagel (GR) met een FZL dat daalt naar 4000-5000 vt. Tot en met zaterdag 00 UTC valt op veel plaatsen 5-15 mm, lokaal meer dan 20 mm. Opvallend is het relatief warme IJsselmeer momenteel met 18 à 19°C. Dit zou nog voor enige activering van de buien kunnen zorgen.

Temperatuur:

Vrijdag een prikwaarde van 14°C, duidelijk koeler dan normaal.

<<<2/154>>>

Lijstweergave