27/11/2020 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

<<<2/900>>>

Valid: 2020-11-26 23:49:56 - 2020-11-27 24:00:00

Issued: 26-11-2020, forecaster: tuenter
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Op dit moment ligt er een zadelgebied midden boven het land met een koufront dat actueel (23 UTC) op de lijn Zeeland-Twente ligt en vrijwel stationair is. Het zadelgebied trekt heel langzaam noordwaarts waardoor het front ook uiterst langzaam noordwaarts trekt. Vrijdagmiddag komt het front (het best herkenbaar aan de laagste wolkenbasis) dan uiteindelijk boven de noordelijke helft van het land te liggen, waarna het in de nacht naar zaterdag waarschijnlijk net ten noorden van ons land ligt, maar tegen die tijd wordt het front wel zwakker en steeds moeilijker te herkennen. Zuid van het front is zachte en vochtige lucht aanwezig, noord van het front is de lucht iets droger (polair van oorsprong).

Modelbeoordeling:

Modellen hebben de uitgangssituatie vrij goed te pakken. Harmonies geven het beste signaal met nabij het front zeer lage wolkenbasis, lokaal tot op het dek. Grote modelverschillen zien we in de mistsignalen voor en achter het front. Aan de koude kant van het front geeft Har40 de meeste opklaringen en daarom het sterkste mistsignaal (ondiepe mistbanken), dit is actueel in de waarnemingen ook te zien. Andere modellen geven regelmatig nog wat Sc-bewolking en daarom daar (vrijwel) geen mistsignaal. Aan de warme kant van het front zien we met name in Hirlam een sterk mistsignaal boven het zuiden van het land. Andere modellen geven dit met name ten zuiden van ons land. Ook dit is uiteraard weer sterk afhankelijk van de hoeveelheid opklaringen. Zowel noord als zuid van het front houden we rekening met (enkele) opklaringen en dus met mistkansen. Er zijn wel duidelijke verschillen in de mist. Ten noorden van het front vooral mistbanken, nauwelijks verticaal ontwikkeld en in de ochtend snel oplossend. Ten zuiden van het front is er sprake van een dikke mistlaag die overdag moeizaam optrekt (St) en uiteindelijk oplost.

Wind(stoten):

Geen bijzonderheden.

Bewolking:

Op het front St met donderdag tijdens de stagnatie verslechterende condities met zakkende bases en in de Harmonies zelfs bewolking aan dek (mist). Ten zuiden en noorden van het front juist betere condities met Sc/Ac.

Zicht:

In de frontale zone matig tot slecht zicht met lokaal ook mist, hoewel het zicht lokaal 10+ km is, zelfs in neerslag. Dit komt omdat het nabij het front uit een hogere basis (4000 vt) valt. Vannacht in het hele land dus mistkansen: Ten noorden van het front (ondiepe) mistbanken, nabij het front mogelijk stratus op het dek, ten zuiden van het front (dikkere) mist. Mistkansen in het noorden en zuiden uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid opklaringen. De slechtste zichten worden verwacht in de mist buiten het front, omdat het hier om nieuw gevormde mist gaat en de druppelgrootte dus klein is en de dichtheid groot. Vrjdag in de loop van de dag verbeterende zichten, in de avond en nacht naar zaterdag opnieuw mistkansen, vooral in de noordelijke helft. In de zuidelijke helft is de kans op SC-velden een stuk groter.

Neerslag:

Coalescentieneerslag in de vorm van regen en motregen in de frontale zone. Kan nog de hele vrijdag voorkomen. Vrijdagmiddag wordt het regensignaal in de modellen wel zwakker. Vannacht en morgen kans op een enkele lichte TCU-bui in het Waddengebied, toppen rond FL050.

Temperatuur:

Vannacht een kleine kans op temperaturen onder nul ten noorden van het front in de polaire lucht. De modellen komen hier niet mee, maar in een uitgebreide opklaring kan de ontkoppelling net wat sterker zijn dan de modellen berekenen. De berekende wegdektemperaturen komen niet onder nul, maar helemaal uitgesloten is dit dus niet. De onzekerheid is groot over de hoeveelheid opklaringen, maar we houden rekening met een geringe kans op gladheid op gevoelige punten, ook omdat de wegen nog nat zijn van de neerslag bij het front. In de nacht naar zaterdag blijven de temperaturen net boven nul in het oosten en ruim boven nul dichterbij de kust, de wegdektemperaturen lijken ook op gevoelige punten boven nul te blijven.

<<<2/900>>>

Lijstweergave