26/02/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

<<<2/1286>>>

Valid: 2021-02-25 16:29:02 - 2021-02-26 24:00:00

Issued: 25-02-2021, forecaster: nolet
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

De stroming is zuidwestelijk en voert continentaal tropische lucht aan. Een zwak, golvend (ana)koufront ligt (15 UTC) tegen het westen van het land en trekt langzaam zuidoostwaarts. Voor het front uit is enige onstabiliteit aanwezig waarin nu enkele buien ontstaan. Deze buien trekken vanavond, nog iets in activiteit toenemend onder invloed van de rechteringang van de straalstroom. Het koufront wordt ook nog iets actiever als gevolg van PVA op nadering van een hoogtetrog. Komende nacht verlaat het front het zuidoosten van het land. Vrijdag overdag breidt een uitloper van een krachtig hoog boven Het Kanaal zich uit tot boven ons land. De stroming is dan noordwestelijk en voert maritiem polaire lucht aan.

Modelbeoordeling:

De lichte frontale neerslag wordt gemist door de Harmonies, waarschijnlijk als gevolg van het wolkenwaterprobleem tussen 0 en -20 van deze modellen. Hirlam lijkt dat beter te doen. We zien daar duidelijk de buien over het zuidoosten trekken, gevolgd door de lichte frontale neerslag. Later vanavond zie je die frontale neerslag dan ook zichtbaar worden in de Harmonies en EC. Nabij het koufront ook nog steeds kans op ST, met name landinwaarts. Voor de nanacht en vroege ochtend zijn de mistsignalen in alle modellen verdwenen. In de Harmonies omdat die modellen in de opklaringsgebieden geen neerslag geven, Hirlam die de lichte neerslag wel geeft, geeft de opklaringen dan weer pas in de ochtend. Vooralsnog houden we toch rekening met enkele mistbanken in het noorden van het land in de opklaringen. In de nacht naar zaterdag geven alle modellen een sterk mistsignaal.

Wind(stoten):

-

Bewolking:

Van het westen uit geleidelijk toenemende frontale bewolking, stabiel gelaagd. Nabij het front donderdagavond en komende nacht boven land ook ST, vooral in het zuidoosten. Voor het front is een gebiedje met TCu's aanwezig. die vooral over het zuiden, zuidoosten /oosten trekt. In de loop van de nacht van het noorden uit opklaringen, in het zuidoosten klaart het pas in de ochtend op. Morgen overdag landinwaarts vorming van Cu (wolkenstraatjes). De kustgebieden blijven wolkeloos.

Zicht:

In neerslag matig zicht. Bij voldoende opklaringen vrijdag in de (vroege) ochtend in het noorden mogelijk enkele mistbanken. In de nacht naar zaterdag op veel plaatsen mistbanken.

Neerslag:

In het zuiden en zuidoosten enkele buien, mogelijk nog wat activerend (zie modelbeoordeling). Van het westen/noordwesten uit af en toe lichte regen op passage van het koufront. Vrijdagochtend verlaat de regen het zuidoosten van het land.

Temperatuur:

Vrijdagochtend lokaal een graad of 1-2 in het noorden in opklaringsgebieden, onder de bewolking in het zuidoosten wordt het een graad of 7. Morgen Tx rond 10 graden. Vlak aan zee wat lager, in het zuidoosten wat hoger.

<<<2/1286>>>

Lijstweergave