KNMI Guidance

<<<2/611>>>

Valid: 2020-09-20 04:39:43 - 2020-09-21 24:00:00

Issued: 20-09-2020, forecaster: berge
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Aan de zuidflank van een hogedrukgordel die zich uitstrekt van Ierland naar Oost-Europa voert een oostelijke stroming continentaal polaire lucht aan. In het noorden van de FIR trekken overblijfselen van een warmtefront langzaam zuidwaarts, onder invloed van het hoog enkel nog in een bandje met bewolking en fractie hogere dauwpunten terug te vinden. Mogelijk sijpelen deze hogere dauwpunten in de nacht naar maandag het noorden van het land binnen. De rugas trekt overdag wat zuidwaarts, terwijl het centrum van het hoog zich op maandag oostwaarts verplaatst. Een hoogtelaag boven de Golf van Biskaje trekt langzaam opvullend oostwaarts. Het bijbehorende vlakke grondlaag, actueel boven de Golf van Biscaje trekt langzaam wat noordwaarts en ligt maandag in een langgerekt laag van Golf van Biscaje naar het zuiden van Duitsland.

Modelbeoordeling:

Bij het zwakke warmtefront actueel nog ST. Modellen laten dit snel oplossen; HAP1 houdt het langst vast., zit er actueel het beste op. Boven Denemarken is bij het warmtefront vannacht mist ontstaan. Aandachtspunt is of dit vandaag het oosten van de FIR nog weet te bereiken. Modellen suggereren dat het oplost voor het de FIR bereikt. Vanavond is het zwakke warmtefront dan tot of over de noordkust genaderd en nemen de mistkansen boven het noorden toe. Modellen toonden in de vorige run duidelijke indicatie voor mistbanken in het noorden. De Harmonies doen dit nu niet, slechts HAP3 wel. De kans is wel degelijk aanwezig. Hirlam komt dan overigens met mistbanken in het oosten van het land en boven Duitsland. Dat lijkt onrealistisch gezien de aanvoer van droge lucht en het (zwakke) windmaximum op geringe hoogte aldaar.

Wind(stoten):

Conform modellen, geen bijzonderheden.

Bewolking:

Voor ST/SC bij het zwakke warmtefront, zie modelbeoordeling. Aanvankelijk nog een enkel veld middelbare bewolking boven het zuidenwesten

Zicht:

10+ km. In de nacht naar maandag iets minder wind en in het noorden sijpelt dan vochtiger lucht binnen. In het noorden is er dan kans op mistbanken, hoewel de Harmonies (op HAP3 na) dit signaal afgebouwd hebben.

Neerslag:

Geen.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

<<<2/611>>>

Lijstweergave