KNMI Guidance

<<<102/154>>>

Valid: 2020-05-11 23:33:59 - 2020-05-12 24:00:00

Issued: 11-05-2020, forecaster: Huiskamp
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een hoog tussen IJsland en Schotland verplaatst zich iets westwaarts. De stroming is noordelijk. Een zwak frontaal systeem trekt aan de oostflank van het hoog zuidwaarts en bereikt dinsdagochtend het noorden. Het hoog heeft dan een uitloper boven het zuiden. Dinsdagavond trekt een frontale golf in het koufront vanaf de Schotse kust zuidoostwaarts, deze ligt woensdag net ten NW van Nederland. De gradiënt boven Nederland neemt dan aan de zuidflank van het laag sterk af. Aan de noordkant van de golf vormt zich een nieuwe west-oost georiënteerde rug. Woensdag trekt een hoogtetrog langs de Britse oostkust zuidzuidoostwaarts.

Modelbeoordeling:

De actuele (18-22 UTC) buiigheid ontbreekt volledig in de div. Harmonie uitvoer. Het zit wel vrij goed in de Hir- en EC uitvoer. Ook zit er te weinig SC in de Harmonie uitvoer. De patronen bij het frontaal systeem van dinsdag komen vrij goed overeen, uiteraard overheerst in de Harmonie uitvoer het convectieve karakter. De baan en omvang van het laag bij de frontale golf verschilt, wel nemen de verschillen in de omvang van het laag af. In alle uitvoer vult het laag bij de Nederlandse kust op.

Wind(stoten):

Onzekerheid over het windveld aan de noord en westkant van de frontale golf, qua locatie en windsnelheid. In de Harmonie40 uitvoer 7 Bft, in de rest 6 Bft. We gaan nu uit van NO 6 Bft.

Bewolking:

Bij het frontaal systeem zowel gelaagde als convectieve bewolking. Toppen van de convectieve bewolking dinsdag tot ongeveer FL120, lokaal FL150. Aan de noordwestkant van het laag een signaal voor lage SC. Alleen mogelijk bij voldoende neerslagintensiteit.

Zicht:

In de nacht naar woensdag in het noorden en oosten een duidelijk signaal voor mistbanken. Realistisch.

Neerslag:

Patronen in de EC uitvoer zien er realistisch uit, hoewel de verschillen met uitzondering van de actuele lichte buiigheid niet groot zijn. Inzaaiïng vanuit de stratiforme bewolking versterkt de convectieve neerslag bij het frontaal systeem. Bij de frontale golf verschillen in de locatie van de neerslag als gevolg van verschillen in de locatie van het systeem.

Temperatuur:

Tmin nogal afhankelijk van opklaringen. In opklaringen iets lager dan in de uitvoer, plaatselijk tot circa -1 °C, in de nacht naar woensdag tot -2 °C.

<<<102/154>>>

Lijstweergave