27/11/2020 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

<<<1/900>>>

Valid: 2020-11-27 05:16:55 - 2020-11-28 24:00:00

Issued: 27-11-2020, forecaster: tuenter
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Op dit moment ligt er een zadelgebied midden boven het land met een koufront dat actueel (4 UTC) op de lijn Zeeland-Twente ligt en vrijwel stationair is. Het zadelgebied trekt heel langzaam noordwaarts waardoor het front ook uiterst langzaam noordwaarts trekt. Vrijdagmiddag komt het front (het best herkenbaar aan de laagste wolkenbasis) dan uiteindelijk boven de noordelijke helft van het land te liggen, waarna het in de nacht naar zaterdag waarschijnlijk net ten noorden van ons land ligt, maar tegen die tijd wordt het front wel zwakker en steeds moeilijker te herkennen. Zuid van het front is zachte en vochtige lucht aanwezig, noord van het front is de lucht iets droger (polair van oorsprong).

Modelbeoordeling:

Modellen hebben de uitgangssituatie vrij goed te pakken, alleen EC heeft te weinig St op het front. Harmonies geven het beste signaal met nabij het front zeer lage wolkenbasis, lokaal tot op het dek. Aan de koude noordkant van het front geven alleen de Harmonies in opklaringen (ondiepe) mistbanken die er actueel in het noordwesten ook zitten. Andere modellen geven regelmatig nog wat Sc-bewolking en daarom daar (vrijwel) geen mistsignaal. Aan de warme kant van het front zien we met name in Hirlam een sterk mistsignaal boven het zuiden van het land. Andere modellen geven dit met name ten zuiden van ons land. Ook dit is uiteraard weer sterk afhankelijk van de hoeveelheid opklaringen die tot nu toe door de modellen worden overschat. Er is dan tot nu toe ook nog nauwelijks mist geweest ten zuiden van het front.

Wind(stoten):

Geen bijzonderheden.

Bewolking:

Op het front St, zaterdag ook advectie van St vanuit Duitsland door de oostelijke stroming. Op de Noordzee TCU.

Zicht:

In de frontale zone matig tot slecht zicht met lokaal ook mist, hoewel het zicht lokaal 10+ km is, zelfs in neerslag. Dit komt omdat het nabij het front uit een hogere basis (4000 vt) valt. Vanochtend in het hele land nog mistkansen: Ten noorden van het front (ondiepe) mistbanken, nabij het front mogelijk stratus op het dek, ten zuiden van het front (dikkere) mist, alhoewel het laatste waarschijnlijk niet meer gaat voorkomen door de bewolking. Vrijdag in de loop van de dag verbeterende zichten, in de avond en nacht naar zaterdag opnieuw mistkansen, vooral in de noordelijke helft waar de vochtigheid in de nabijheid van het front hoger is dan boven de zuidelijke helft. In de zuidelijke helft is de kans op SC-velden bovendien een stuk groter en daarbij de mistkansen dus kleiner.

Neerslag:

Coalescentieneerslag in de vorm van regen en motregen in de frontale zone, langzaam in activiteit afnemend. Vrijdag kans op een enkele lichte TCU-bui boven de Noordzee en in het Waddengebied, toppen rond FL050.

Temperatuur:

In de nacht naar zaterdag blijven de temperaturen net boven nul in het oosten en ruim boven nul dichterbij de kust. De ontkoppeling in opklaringen zou echter wat sterker kunnen zijn dan de modellen berekenen waardoor we een geringe kans aanhouden op condensatiegladheid en bevriezing van natte weggedeelten in het (zuid)oosten van het land.

<<<1/900>>>

Lijstweergave