30/11/2020 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

<<<1/911>>>

Valid: 2020-11-30 00:43:33 - 2020-12-01 24:00:00

Issued: 30-11-2020, forecaster: buscher
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Vannacht trekt een rug van hoge druk zuidwaarts over het land. Ten noorden van de rugas wordt de stroming zwak zuidwestelijk en in de loop van de ochtend bereikt een zwak warmtefront het westen, kort daarop gevolgd door een zwak, zeer diffuus koufront. Dit systeem wordt van het noordwesten uit snel gevolgd door een veel actiever frontaal systeem. Maandag in de loop van de middag activeert de neerslag op nadering van dit systeem. Bovendien ligt het systeem onder de linkeruitgang van de jet. Dinsdag maandag op dinsdag trekt het bijbehorende laag door de Duitse Bocht zuid- tot zuidoostwaarts langs de oostgrens. Dinsdag wordt de stroming noordelijk en wordt onstabiele polaire lucht aangevoerd, waarbij in de ochtend een trog passeert.

Modelbeoordeling:

De aandachtspunten liggen voorlopig in de grenslaag. De ST boven België, wat onze aanvoerrichting wordt, ontbreekt voor een groot deel in de Harmonie-versies, alleen HAP1 komt in de buurt. EC lijkt deze momenteel het beste te pakken te hebben. Met betrekking tot de frontale systemen zijn alle modellen consistent. We zien nauwelijks timingsverschillen in de frontale systemen. Hirlam is nog steeds het snelst. Het lijkt op een typische opglijdingssituatie. waarbij Hirlam waarschijnlijk te langzaam opwarmt omdat de stabiele laag bij toenemende gradient in dit model waarschijnlijk te hardnekkig is. Het NESO-signaal (ijzel) negeren we om die reden. We zien maandag op dinsdag wel kleine verschillen ontstaan in de positie van het laagje en daarmee in hert windveld.

Wind(stoten):

Maandag in de loop van de dag ZW/W 6 Bft. Later op de dag wordt de stroming NW en neemt de wind langs de kust toe naar 7 Bft. IN de nacht naar dinsdag op de westflank van het laag mogelijk een 8 Bft. Dinsdag in de nacht en ochtend mogelijk zware windstoten in het noordelijk kustgebied.

Bewolking:

In de nanacht en vroege ochtend komt de stratus met het zwakke frontale systeem het land weer op, vooral in het westen en noorden. Daar vooruit kan de stratus vanuit Zeeland zich mogelijk NNO-waarts uitbreiden. Later op de dag in de actievere frontale zone een overwegend stabiel gelaagd frontaal pakket met vooral landinwaarts toenemende kans op St, mogelijk zelfs 'aan dek'. In het noordwesten van de FIR wordt de opbouw geleidelijk onstabiel op het koufront tot ca.FL120. Dan in de frontale bewolking CB. Achter het koufront CB's soms geclusterd, toppen FL150, nabij de trog mogelijk tot FL200.

Zicht:

Vannacht bij weinig wind met name in het oosten/noordoosten een mistsignaal. Verder maandag in motregen matig tot slecht zicht, later in de neerslag vooral in het oosten en zuidoosten mogelijk slecht zicht (zeer stabiele opbouw)

Neerslag:

Op het zwakke frontale systeem van maandagochtend vooral in het noorden en westen al wat lichte coalescentie-neerslag. Zeer lokaal zien we in NESO een ijzel signaal, waarbij de intensiteiten zeer licht zijn. Deze neerslag valt bovendien uit een hoge basis. Wat Hirlam betreft zie modelbeoordeling. Maandag in de loop van de middag en avond neerslag van betekenis, 5-10 mm tot 18 UTC in het noordwesten. Overigens lijkt het koufront een split-front karakter (Kata) te krijgen door de jet die loodrecht op het systeem staat. Vanaf maandagavond krijgt de neerslag een convectief karakter, met de meeste activiteit op de hoogtetrog.

Temperatuur:

Vannacht in vrijwel het gehele land onder nul, minima rond -4°C in het oosten. Aan het einde van de nacht in het westen oplopende temperaturen door toenemende bewolking behorende bij de zwakke frontale zone.

<<<1/911>>>

Lijstweergave