Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn scholingscentrum

Essentiële zelfstudiematerialen

Om succesvol te zijn als Skywarn-waarnemer is het nodig de materialen op deze pagina te kennen. We zullen voortdurend aanvullen en waar mogelijk verbeteren - en als je daarover wilt meepraten doe dat dan liefst via ons forum waar het vooral in sectie "Projekten" over actuele activiteiten gaat. Inspraak altijd welkom - immers Skywarn is van ons allemaal!

 • Beeldenbank »
  In de trainingsmaterialen vind je vaak foto's uit, of verwijzingen naar, de Beeldenbank. Maar de Beeldenbank heeft ook waarde als trainingsmiddel op zich: geeft immers een goed beeld van de diverse extreme weerverschijnselen in de Nederlandse situatie over het Nederlands landschap. Aanbevolen dus om de verschijnselen te leren (her)kennen!
 • Meldingscriteria »
  In dit PDF-bestand zijn de te melden extreem verschijnselen met de drempelwaarden m.b.t. kracht of omvang opgenomen. Alleen deze verschijnselen, en dan nog alleen als de verschijnselen de omschreven kracht, aard of omvang aantoonbaar behalen, mogen gemeld worden! (PDF, 31KB, versie 150308-1)
 • Meldingsrichtlijnen »
  Gaat het in de meldingscriteria om het "wat", de richtlijnen behandelen het "hoe" van het melden. Ook hier geldt dat de aanwijzingen gevolgd moeten worden! (PDF, 24KB, versie 150307-1)
 • Oefenmelding »
  Om naar hartelust te kunnen oefenen met lokaliseren en melden hebben we oefenmeldformulieren! Zo kan alles uitgeprobeerd worden zonder kans dat de meldingendatabase vervuild o.i.d. wordt. Op deze formulieren zijn extra bijgeleidende hulpteksten opgenomen die t.b.v. het overzicht bij de "echte" meldformulieren ontbreken. Voor meer uitgebreide uitleg zie "Melden: hoe?".
 • Over het Skywarn meldproces »
  Ja, dat is "gewoon" een deel van deze website, maar mag hier niet ontbreken gezien alle daar opgenomen info. Volg ook de FAQ waarin veelgestelde vragen worden behandeld en die telkens bijgewerkt zal worden.
 • Spottertraining - Basis »
  Maak kennis met aan onweer verbonden extreme weersverschijnselen via deze PowerPoint presentatie met het nodige beeldmateriaal. Mocht de presentatie niet automatisch starten (bv. door beveiligingsinstellingen) druk dan op F5 om alsnog te starten. TIP: download het bestand eerst voor een gemakkelijke weergave. (PPS, 23MB, versie 3.0).
  Let op: dit document wordt momenteel vernieuwd omdat de inhoud inmiddels gedateerd is, links zijn verlopen en het beeldmateriaal niet op gewenst niveau. Kom binnenkort eens terug voor de nieuwe versie!

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007