Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn - over het meldproces

Hoe kan ik meedoen?

Als gezegd is de doelstelling van Skywarn het verzamelen en uitzetten van meldingen van extreem weer die betrouwbaar, relevant en actueel zijn. Daarvoor hebben we betrouwbare waarnemers nodig! Het is hierbij echt niet nodig om een stormchaser met mobiel internet en een auto vol camera's en andere apparatuur te zijn (hoewel dat wel handig is natuurlijk), iedereen kan hieraan meewerken, bij wijze van spreken vanaf eigen balkon, werkplek of achtertuin.

Wel is het heel belangrijk dat je de relevante weersverschijnselen goed herkent en qua hevigheid weet te duiden, foutieve meldingen zijn natuurlijk gezien de belangen van onze hoofdafnemers en partners erg storend - en wel zodanig dat foutief melden kan leiden tot uitsluiting als waarnemer! Verder moet je goed op de hoogte zijn van de (werking van de) meldmethode.

Je kan gemakkelijk beginnen en meedoen door je te aan te melden via het registratieformulier. Je bent dan meteen een klasse I waarnemer! Hmm, welke soorten waarnemers zijn er dan eigenlijk:

 • Waarnemer I
  Je kan per direct direct meldingen indienen via deze website m.b.v. de daartoe bestemde formulieren (er is een versie voor smartphones beschikbaar) maar neem wel eerst het zelfstudiedeel van het scholingscentrum en alle info hier in "over het meldproces" door om de nodige basiskennis van de te melden weersverschijnselen en het melden ervan op te doen. Verder is natuurlijk het internet een goede bron van info, met name sites van NL stormchaseteams en weerfora zijn prima plekken om een heleboel op te steken.
 • Waarnemer II
  Let op: momenteel is het traject om gecertificeerd waarnemer te worden als hieronder beschreven niet meer mogelijk. Een nieuw certificeringstraject zal worden ontwikkeld.
  Na bestudering van de materialen in het scholingscentrum kun je een toelatingstoets (een soort examen) afleggen. Bij goed gevolg ontvang je een Skywarn-certificaat en mag je je een gecertificeerd (klasse II) spotter noemen! Meldingen van gecertificeerde waarnemers leggen meer gewicht in de schaal bij de afnemers en aan gecertificeerde waarnemers zal Skywarn ook verder (te ontwikkelen) studiemateriaal aanbieden.
 • Waarnemer III
  Je kan momenteel alleen uitgenodigd worden als klasse III waarnemer, denk hierbij aan mensen die aantoonbaar als meteoroloog werkzaam zijn of daarvoor gestudeerd hebben. Mogelijk komt hier in de toekomst nog de mogelijkheid bij om via een vervolgcursus o.i.d. in deze klasse te komen, maar dat is nog niet uitgewerkt.
  Extreem weer meldingen van een klasse III waarnemer krijgen automatisch status "bevestigd". Voorts doen we graag een beroep op je kennis v.w.b. analyse van meldingen en opgetreden weersverschijnselen.

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007