Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn nieuws

Periode: / / t/m / /
Reset Toepassen

Berichten 1 t/m 5 van 77:

Wind en werk 'in uitvoering'

02-11-2019 - Redactie

Momenteel bij passage van een buienzone zware windstoten over het westen/noordwesten waarvoor het KNMI een Code Geel heeft uitstaan. "Topper" tot nu een windstoot van 92 km/u gemeten te IJmuiden. Achtergrond bij dit berichtje is dat er momenteel aan een nieuwe Skywarn website wordt gewerkt die meteen ook meer vriendelijk ("responsive") is bij gebruik op een smartphone. Handig: bij openen van de site meteen een overzicht van de actuele stand v.w.b. spotteractivatie, KNMI waarschuwing(en) en meldingen:

Presentatie MeteoGroup onderzoek tornado's 4 juni jl.

28-09-2019 - Redactie

Resultaten tot nu van het onderzoek (het is nog niet voltooid) door MeteoGroup naar de tornado's van afgelopen 4 juni gepresenteerd door Jordi Huirne tijdens de VWK-dag te Wageningen. Ook vanuit Skywarn konden waarnemingen incl. beeldmateriaal worden aangeleverd waarvoor dank aan de betrokken waarnemers!

28 gewonden bij concert Essen na omvallen scherm door windstoot

01-09-2019 - Redactie

Alweer in het nieuws: leed en schade bij een groot openlucht evenement door extreem weer. 28 gewonden waarvan 10 zwaar gewond. Volgens de politie aldaar verkeren twee zwaargewonden in levensgevaar. Door een zware windstoot bij een opkomend onweer viel een deel van het podium inclusief een enorm LED-scherm op toeschouwers.

Het onweer was 'plotseling' maar daar kan natuurlijk over gediscussieerd worden - sterker nog: men had het wel degelijk kunnen zien aankomen en wellicht tijdig maatregelen kunnen treffen.

De welbekende Jorg Kachelmann tweette forse kritiek, zie https://twitter.com/Kachelmann/status/1167888284577484800?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1167888284577484800 Slotzin: "Sicherheitskonzept fast aller Konzerte: null."

Dat is een erg harde conclusie, het is natuurlijk bij grote evenementen wel heel moeilijk om vooraf een echt 100% sluitend en werkend plan te hebben voor dit soort situaties. Van de andere kant is het inderdaad zo dat we weten (!) dat het bij veel evenementen een heel stuk beter kan op dit gebied... Kortom weer een geval "sad but true". We hopen maar dat de getroffenen het er nog goed vanaf brengen.

Nationaal Hitteplan sinds gisteren geactiveerd

25-08-2019 - Redactie

Sinds gisteren is weer het Nationaal Hitteplan actief, waarvoor het KNMI een Code Geel heeft uitstaan voor "aanhoudende hitte". Nu zijn we natuurlijk met de hitte-uitbarstingen van de laatste zomers en dan zeker die van afgelopen 23-26 juli heel wat gewend maar het blijft voor gezondheidsgewijs kwetsbare mensen belastend weer, zeker de komende dagen als zowel de luchtvochtigheid als de nachtemperatuur gaan stijgen. De buienkansen zijn voor woensdag/donderdag al is er ook morgen in het (uiterste) oosten een kleine kans op enkele kortdurende maar mogelijk fel uithalende onweersbuien. Zonodig verschijnt morgen voormiddag daarvoor een spotteractivatiebericht.

Zomerstorm

11-08-2019 - Redactie | Open artikel

Het is door al het nieuws over het tornado-geweld op 9 augustus (zie de newsfeed) een beetje buiten beeld gebleven maar ook gisteren gebeurde er iets bijzonders. Op weerstation IJmuiden werd een uurgemiddelde wind van 9 Bft gemeten en dat betekent officieel een storm.

« Eerste « Vorige | Pagina: 1 van 16 | Volgende » Laatste »

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007