Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn Meldcentrum

Nieuwsberichten, media en links

Guidance en weerkaartjes

13-11-2019 04:18 - KNMI - m.b.t. 13-11-2019 t/m 14-11-2019

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot donderdag 14 november 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een lagedrukgebied net ten noorden van de Wadden trekt noordoostwaarts. Om het laag gedraaide occlusierestanten trekken actueel over ons land. Erachter blijft de aangevoerde lucht maritiem polair. Vanuit het zuidwesten passeert vanavond een zwakke rug van hoge druk. Een volgend lagedrukgebied komt vanavond boven Ierland aan en trekt vervolgens via Zuidwest-Engeland naar Het Kanaal waar het donderdagochtend aankomt. Bijbehorende occlusie trekt donderdagochtend het zuiden van het land binnen en trekt dan in activiteit afnemend noordwaarts.

Modelbeoordeling:
De modellen hebben het laag en de neerslagpatronen vrij goed te pakken. Alle modellen laten de buien in tweede helft van de middag in aantal afnemen, Hirlam en EC wat meer dan de Harmonies. Helemaal droog zal het niet worden. Actueel bij de occlusie ST. Hirlam en HAP1 hebben meer ST dan de andere modellen en ook een erg lage basis. Ook het oplossen duurt in deze modellen erg (te) lang. Lijkt te pessimistisch.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Geen bijzonderheden. Geen kans op gladheid.

Wind:
Actueel bij het laag 6 tot 7 Bft. Overdag afnemende wind, seinen verdwijnen kortstondig. In de nacht naar donderdag opnieuw aantrekkende wind op nadering van het volgende laag.

Bewolking:
Meest convectieve bewolking (Cu, Cb). Toppen stijgend tot maximaal FL250, woensdagmiddag afnemend naar FL150. Bij de ingedraaide occlusies ook deels stratiform met daarbij ST. (zie modelbeoordeling).

Neerslag:
Op passage van occlusie buiige regen. Achter de occlusie er wat meer geisoleerde convectie, onweer en hagel (bovenlucht wordt weer wat kouder) zijn langs de kust en boven zee nog steeds niet helemaal uitgesloten. Buiigheid houdt lang aan. Donderdag bij de occlusie in het zuiden wat lichte regen. Modellen laten de neerslag allemaal verpieteren.

Zicht:
Buiten neerslag goede zichten. Vanochtend vroeg mogelijk nog nevel. In de nacht naar donderdag mogelijk (grond-)mistbanken in het noorden van het land, in opklaringen in de rug. Harmonie40 doet dit in deze run niet meer. ST-gebied wat vanavond in HAP1 ontstaat verwerpen we. Dit model laat de afgelopen dagen vaker dit soort ST gebieden zien, die niet uitkomen.

Paraaf meteoroloog: berge
Uitgifte: 13/11/2019 04.18 uur LT.

Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007