Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn Meldcentrum

Nieuwsberichten, media en links

Guidance en weerkaartjes

14-10-2019 04:45 - KNMI - m.b.t. 14-10-2019 t/m 15-10-2019

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot dinsdag 15 oktober 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een zuidoost-noordwest georiënteerde trekrug beweegt vanochtend noordoostwaarts over ons land. Aan het einde van de ochtend bereikt een WZW-ONO georiënteerd warmtefront het zuidoosten, trekt noordwaarts en passeert vanavond de Wadden. Voor en op het warmtefront is in tijd-hoogtediagrammen van de potentiële natteboltemperatuur een lokaal minimum zichbaar tussen met name 700 en 600 hPa. De verticale opbouw is onstabiel en kan bij een goede forcering (convergentie in dit geval) vanaf hoogte aangesproken worden. Dit warmtefront hoort bij een frontale golf nabij de Golf van Biskaje die noordwaarts trekt en maandagmiddag diept in deze golf een lagedrukgebied uit boven West-Frankrijk. Dit lagedrukgebied trekt vanaf East-Anglia noordwaarts. Hierdoor bereikt een noord-zuid gericht koufront in de nacht naar dinsdag het zuidwesten, om vervolgens noordoostwaarts te trekken en dinsdagmiddag het noordoosten te passeren. Door een diffluente bovenstroming zien we dat het koufront deels verzwakt, met drukstijgingen aan de grond daarbij. Op 500 hPa zwaait een hoogtetrog ten zuidwesten van Ierland langzaam oostwaarts. Dinsdagavond bereikt de hoogtetrog het zuidwesten, dan noordwest-zuidoost georiënteerd. Hierdoor activeert het koufront. Aan het begin van de nacht naar woensdag ligt de hoogtetrog ongeveer van Zuid-Holland naar Limburg.

Modelbeoordeling:
Het langzamere doorlopen van het koufront in Hirlam a.g.v. het ontwikkelen van een laagje in het front is in de nieuwste run minder duidelijk aanwezig. De deels convectieve componenten bij warmte- en koufront maakt dat een nauwkeurige verwachting ambitieus zal zijn. De modellen laten in grove lijnen wel hetzelfde beeld zien, maar op regionaal niveau niet, met name tijdens passage van het koufront.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Vandaag Tx van 22°C in het zuidoosten, morgen mogelijk nog 20°C in het oosten en noordoosten.

Wind:
Nabij het warmtefront neemt de wind boven zee toe naar 6 Bft, achter het koufront mogelijk naar 7 Bft in de westelijke kustdistricten. De modellen lopen nu nog aardig uiteen. Harmonie36 heeft in deze run bij de buien op het koufront alleen nog zware windstoten in België. Alle andere modellen, inclusief HAP 1 t/m 3 doen en deden daar niks mee.

Bewolking:
Bij het warmtefront en koufront vooral boven zee St. Verder kunnen op het warmtefront enkele Cb's vanaf hoogte ontwikkelen, met toppen tot FL300. Bij het koufront is dat aanvankelijk ook het geval, maar eerst alleen in het zuidwesten omdat daarna frontolyse plaatsvindt als het koufront noordoostwaarts trekt. In het oosten activeert het koufront weer, maar de progtemps van bijvoorbeeld Twente zien er stabiel gelaagd uit. Cb's dan waarschijnlijk buiten de landsgrenzen. In Hirlam loopt het koufront langzamer door en zou het nog wel kunnen, maar voorlopig gaan we daar niet vanuit.

Neerslag:
Nabij en op nadering van het warmtefront regen, maar mogelijk ook enkele ingebedde buien. CAPE die dan aangesproken kan worden ligt rond 500 J/kg, lokaal hoger. Schering 20-30 kn, multicel. Op het koufront is de CAPE aanvankelijk aanzienlijk hoger, tot 1000 J/kg. Schering voor de elevated buiten is circa 20 kn. Bij alle buien is onweer mogelijk. De modellen leggen de nadruk op het zuidwesten en boven zee.

Zicht:
Zichtverminderingen lijken voorlopig bepaald te worden door neerslagintensiteit, behoudens mogelijk wat nevel in de nacht naar dinsdag.

Paraaf meteoroloog: zwagers
Uitgifte: 14/10/2019 04.45 uur LT.

Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007