Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn Meldcentrum

Nieuwsberichten, media en links

KNMI Guidance en weerkaartjes

29-09-2019 06:08 - KNMI - m.b.t. 29-09-2019 t/m 30-09-2019

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot maandag 30 september 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een lagedrukgebied net ten zuiden van Noorwegen trekt oostwaarts. De bijbehorende zwakke occlusie die zich momenteel boven het FIR gebied bevindt trekt noordoostwaarts weg. Een actief lagedrukgebied boven de Ierse Zee trekt in de middag en avond net noord van ons land langs en arriveert in de nacht boven Denemarken. Het bijbehorende warmtefront ligt momenteel boven het midden van het land en verlaat het noordoosten in de ochtend. Het warmtefront wordt in de ochtend gevolgd door een koufront. Dit koufront is aan de grond niet goed herkenbaar in de diverse parameters, op enige hoogte is er wel een theta-w gradient te herkennen. Na passage komt ons land terecht in een valse warme sector waar ook de hoogste dauwpunten te vinden zijn. Op hoogte bereikt een kortgolvige hoogtetrog dan onze omgeving waardoor de bovenlucht enkele graden afkoelt. In de middag bereikt een occlusie het land, daarna volgt in de avond wederom een occlusie waarna de windrichting noordwestelijk wordt en polaire lucht het land bereikt. In de nacht naar maandag volgt een trog die over het noordoosten van het land trekt. Maandag trekt het lagedrukgebied verder oostwaarts en volgt een rug vanuit het westen die in de avond boven het noordoosten van het land ligt.

Modelbeoordeling:
De aandachtspunten liggen de komende periode met name op het vlak van neerslag en wind. Tot en met komende middag zijn er op dat vlak weinig verschillen tussen de modellen. Daarna treden er timingsverschillen op m.b.t. passeren van de occlusie in de avond (en de bijbehorende windsprong); EC om 22 uur lt boven het uiterste westen, Ha40 om 23 uur, Hir om 01 uur, Ha36 om 01 uur. Voorlopig houden we aan dat de windsprong aan het einde van de avond plaats zal vinden (EC/Ha40 scenario). Bij de trog treden enige verschillen op m.b.t. de windsnelheid waarbij Hir en EC in het Waddengebied kleinschalig 9 Bft berekenen.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Geen bijzonderheden.

Wind:
Conform modellen, seinen 7 Bft langs de kust. Overdag zien we in de modellen met name langs de westkust zware windstoten voorkomen, maar door de sterk gekrompen richting naar zuid komen deze niet verder het land op. Als de wind vanaf de tweede helft van de middag wat meer zuidwestelijk wordt, en vervolgens in de avond naar het noordwesten draait komen de (zware) windstoten wel wat verder het land op. Ook in de Limburgse heuvels is er dan een kans op zware windstoten, al op lage hoogte staat er daar veel wind in het verticale profiel. Ook op passage van de trog in het noordoosten zware windstoten. In de nacht naar maandag en maandagochtend neemt de wind wegens de naderende rug af naar 4-5 Bft.

Bewolking:
Cu/Sc bewolking. Bij de occlusie nog enkele TCu's met toppen rond FL080. Op passage van het warmte- en koufront een dik pakket stratiforme bewolking met een basis op SC niveau, mogelijk lokaal ST. Na passage van het koufront wordt het verticale profiel geleidelijk onstabieler wegens kouder wordende bovenlucht en vochtigere en warmere lucht onderin. Bij de occlusies en de trog is sprake van SC, ST, maar ook CB's met toppen van ca. FL300. Daarna is er tot passage van de rugas sprake van enkele geïsoleerde CB's met toppen van FL100-150.

Neerslag:
Bij de occlusie enkele lichte buien. Daarna (mot)regen bij het warmtefront en koufront, de neerslag kan van tijd tot tijd behoorlijk intensief zijn gezien de volledig verzadigde kolom. Vanaf halverwege de middag krijgt de neerslag geleidelijk een steeds meer buiig karakter en kan er onweer voorkomen (KOUW kansen 60-70%). Neerslaghoeveelheden kunnen in het noorden dan die dag oplopen tot zo'n 30-40 mm.

Zicht:
Buiten neerslag goede zichtwaarden, de komende dag geleidelijk teruglopende zichtwaarden met het binnenstromen van de warme en vochtige lucht. In neerslag dan mogelijk slechte zichten. Maandag in de polaire lucht weer goede zichtwaarden.

Paraaf meteoroloog: schaikm
uitgifte: 29/09/2019 06.08 uur LT.

Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007