Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn Meldcentrum

Nieuwsberichten, media en links

Guidance en weerkaartjes

10-08-2019 06:01 - KNMI - m.b.t. 10-08-2019 t/m 11-08-2019

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zondag 11 augustus 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 18 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een lagedrukgebied ligt tussen Ierland en Schotland en zorgt voor een zuidwestelijke stroming met de aanvoer van getransformeerde maritiem polaire lucht. De aangevoerde lucht in eerste instantie nog vochtig, gaandeweg de periode wordt de aangevoerde lucht wat droger. Rondom het laag circuleren meerdere occlusierestanten, waarvan er een vanochtend van west naar oost passeert. De bovenlucht warmt hierdoor iets op zodat de diepere onstabiliteit spoedig noordoostwaarts wegtrekt. Het eerdergenoemde lagedrukgebied trekt vandaag overdag over Schotland richting de noordelijke Noordzee en vult daarbij op. Op de gehele zuidflank van dit laag is een sterk windveld aanwezig waar wij ook mee te maken hebben/krijgen. Later vandaag schampt een volgend occlusierestant het noordelijk deel van de FIR. Zondag neemt de zuidwestelijke stroming in kracht af.

Modelbeoordeling:
Voor wat betreft de wind zien de modellen er eenduidig en consistent uit, met zware windstoten van 75-90 km/u in de kustprovincies en vooral vanmiddag en begin vanavond enige tijd zware windstoten van 90-100 km/u in het noordwestelijk kustgebied. De vraag is nog of er op de noordwestkust korte tijd 9 Bft komt te staan, Ha36 en Hirlam (nog net en iets afgebouwd) komen daar nu mee. Als kans opgenomen.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Vandaag ondanks de wind toch nog Tx 21-25°C, het warmst in het zuidoosten. De TAF guidance berekent zelfs 25.7°C voor Eindhoven. Zondag een graadje koeler.

Wind:
In de loop van de dag 8 Bft langs de kust, op de noordwestkust mogelijk even storm, 9 Bft. In de kustgebieden zware windstoten van 75-100 km/uur, in Friesland en Noord-Holland ook landinwaarts 75-90 km/uur. De wind lijkt nog steeds aflandig genoeg om de provincie Groningen op code groen te houden. Zondag minder wind.

Bewolking:
De buien die we vannacht zagen zijn goed te koppelen aan de CAPE-velden, waarbij een MUCAPE > 700 J/kg indicatief is voor het al dan niet optreden van onweer. CB-toppen tot ca. FL280. Vandaag overdag cumuliforme bewolking, maar ook Sc-velden, vooral bij occlusierestanten. In de loop van de middag richting het zuidoosten steeds zonniger. Boven land enkele TCU's met toppen tot FL100. Zondag nog kans een op TCU stroomafwaarts van Het Kanaal met name, toppen halen dan niet eens FL100 meer.

Neerslag:
Vandaag enkele lichte TCU-buien, aanvankelijk ruim noord van de Wadden nog diepere onstabiliteit met een kleine kans op onweer. Zondag nog een kleine kans op een TCU-bui, vooral stroomafwaarts van Het Kanaal. Het is echter de vraag of deze neerslag nog de grond bereikt.

Zicht:
Buiten neerslag goede zichten. In buien matig tot slecht zicht, ook vanwege de kleinere druppels door coalescentie als neerslagvormingsproces.

Paraaf meteoroloog: haklande
Uitgifte: 10/08/2019 06.01 uur LT.

Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007