Nieuwe melding Registreren Login vergeten? Log in

Skywarn Meldcentrum

Nieuwsberichten, media en links

Guidance en weerkaarten per 09:00


12-06-2019 05:30 - KNMI - m.b.t. 12-06-2019

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot donderdag 13 juni 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een aanvankelijk stationair hoogtelaag ligt boven Bretagne en trekt vanaf de komende nacht richting Britse Eilanden. Het noord-zuid georiënteerde polaire front bevindt zich aan de grond boven het midden van Duitsland. Een NW-ZO georiënteerde occlusie boven het zuidelijk deel van Nederland trekt geleidelijk verder noordwest over het land en zal tegen het eind van de middag het land hebben verlaten. Verder beweegt een frontale golf (aangeslagen door de linkeruitgang van een jet en een kortgolvige hoogtetrog behorende bij het Bretonse hoogtelaag) over het noordoosten van Nederland noordwestwaarts. De neerslag bij deze beide systemen lijkt onder invloed van genoemde dynamische forceringen en warmte-advectie tussen 800 en 950 hPa te activeren. Tevens lijkt cyclogenese plaats te gaan vinden met de vorming van een grondlaag boven het noordoosten van het land. In de loop van woensdagmiddag trekt de golf noordwaarts weg en komen we terecht in een gebied met weinig luchtdrukgradiënt. Een tweede, ZW-NO georiënteerde, kortgolvige hoogtetrog doet in de avond het zuidwesten aan.

Modelbeoordeling:
Verschillen in de modellen zijn iets minder groot dan voorgaande runs. nog steeds verschillen, zowel in drukpatroon, neerslag en ook wind. De exacte koers van de occlusie is goed te volgen op de actuele beelden maar wordt door de modellen niet goed weergegeven. De frontale golf en het ontwikkelende grondlaag boven het midden en noorden zitten in de modellen ook niet consistent. Dat heeft natuurlijk effect op de berekende neerslag en het is lastig aan te geven welke neerslagprognose het meest realistisch lijkt. Gegeven de sterk dynamische situatie en vergelijking met de waarnemingen heeft de nieuwe run van Hirlan nu de voorkeur, maar ook daarin bestaan nog steeds onzekerheden. Aandachtspunt is ook in hoeverre de neerslag buiig van karakter kan zijn. Dat lijkt zeker het geval voor het noordoosten van het land, maar ook elders is een ingebedde bui mogelijk. De modellen zijn tamelijk eenduidig in de berekening van buien bij de tweede hoogtetrog boven het zuidwesten woensdagavond, dat dan weer wel.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Overdag onder invloed van bewolking en regen vrij lage maxima, de warmste lucht bevindt zich in het oosten en noordoosten. Daar is Tx rond 20 mogelijk.

Wind:
Windrichting is overdag aanvankelijk veranderlijk, morgen geleidelijk zuidwest

Bewolking:
Bij de occlusie wordt af en toe St onder 500 vt gemeld, dit kan echter ook intensievere neerslag zijn, gezien het omliggende beeld. Boven zee wel op uitgebreide schaal ST, dit gebied trekt uiterst langzaam noordwestwaarts weg. Daarnaast met name boven het noordoostelijk deel van de FIR een enkele ingebedde bui (basis 7000 vt, toppen mogelijk tot FL250-300) in het frontale pakket. Woensdagavond in het zuidwesten een enkele geïsoleerde CB, toppen rond FL270. Donderdag vooral in het westen kans op CB's.

Neerslag:
De neerslag bij de frontale golf lijkt voornamelijk stratiform, van Cape is boven Nederland tot vanavond nauwelijks sprake. Af en toe kan het behoorlijk doorregenen, met name dus in buiige regen. Cumulatief kan er dan lokaal 10-20 mm vallen, in het zuidwesten lokaal 20-40 mm. Vanavond in het zuidwesten enkele buien in een regime van circa 500 J/Kg, boven zee 700-1000 J/Kg Cape en circa 30 kn 0-6 km schering. Dit zou een enkele multicellen kunnen opleveren. Onweerskansen zijn vrij groot.

Zicht:
Lokaal nevel, in het uiterste noorden van de FIR nog mist. Daarnaast zichtvermindering door neerslag, matig, lokaal slecht. In de nacht naar donderdag 30-35 kn geowind, geen mistkansen.

Paraaf meteoroloog: veeken
Uitgifte: 12/06/2019 05.30 uur LT.

Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007