Nieuwe melding Registreren Login vergeten? Log in

Skywarn Meldcentrum

Nieuwsberichten, media en links

Guidance en weerkaartjes per 07:30


11-06-2019 05:04 - KNMI - m.b.t. 11-06-2019

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 12 juni 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een hoogtelaag bij Bretagne is min of meer stationair. De hoogtestroming is zuid tot zuidoost. Het (brede) noord-zuid georiënteerde polaire front bevindt zich meestal boven het westen van Duitsland. Een (thermische) vore boven het noorden trekt langzaam noordwaarts en verlaat in de loop van de ochtend het noordelijk kustgebied. Woensdag verkeren we in een gebied met weinig luchtdrukgradiënt. In de nacht naar woensdag en woensdagochtend trekt een stabiele frontale golf over Nederland noordwestwaarts.

Modelbeoordeling:
De verschillen in de positie van de thermische vore boven Nederland zijn nu klein. Het neerslaggebied (00-03 UTC) boven Duitsland lijkt wat westelijker te komen dan in de diverse uitvoer, dwz boven het noordoosten. De neerslag van vanmiddag in het zuiden bij een kortgolvige hoogtetrog is verder in betekenis afgenomen en lijkt nu van weinig betekenis. Wel lijkt dinsdag in de late avond en de nacht naar woensdag nog een restant van convectie boven Duitsland over het uiterste oosten en het noordoosten te trekken. In de lage bewolking zijn er duidelijke verschillen (zie bewolking). In het neerslagpatroon bij de frontale golf van woensdag zijn er wat verschillen in locatie en timing.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Dinsdag overdag afhankelijk van opklaringen. Deze lijken er nu meer te komen, dus 22 graden in het oosten is realistisch. Woensdag hoogste temperaturen in het zuidoosten (waar het het eerste opklaart).

Wind:
Uitvoer is goed bruikbaar, eerst nog 6-7 Bft ten N van het Waddengebied. Windrichting is woensdag overdag moeilijk te bepalen als gevolg van de zwakke gradient.

Bewolking:
ST in de Harmonie36 uitvoer is in het zuiden veel te uitgebreid. Het patroon in de rest van de uitvoer lijkt min of meer op de waarnemingen, waarbij de Hir uitvoer qua patroon het beste lijkt op de waarnemingen, maar de basis is te hoog. In de nacht naar woensdag bij de golf ook een duidelijk signaal voor ST, vooral boven het oosten. De ST boven de Noordzee in de Harmonie uitvoer lijkt dan nogal uitgebreid. Woensdagmiddag van het zuiden uit convectieve bewolking.

Neerslag:
Bij de vore heeft de neerslag nog een deels buiig karakter, maar de forcering neemt steeds verder af. De neerslag bij de hoogtetrog dinsdagmiddag in het zuiden is van zo weinig betekenis dat we deze niet meer noemen. De neerslag bij de frontale golf van woensdag lijkt overdag vooral stratiform, al is er in de nacht in het noorden en oosten soms enige onstabiliteit vanaf 700 hPa te zien. Cumulatief lokaal 10-20 mm. Woensdag tegen de avond in het ZW en Z (noordwaarts uitbreidend) een duidelijk signaal in de meeste uitvoer voor convectie vanaf de grond, tot ca FL250. CAPE ca 700 J/kg. Schering is gering (10-15 kn), dus vnl single cell.

Zicht:
Bij de vore eerst nog nevel, boven zee waarschijnlijk aanhoudend.

Paraaf meteoroloog: Huiskamp
Uitgifte: 11/06/2019 05.40 uur LT.

Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007