Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn Meldcentrum

Nieuwsberichten, media en links

Guidance en weerkaartjes per 23:00lt

27-05-2019 23:00 - KNMI - m.b.t. 27-05-2019 t/m 28-05-2019

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot dinsdag 28 mei 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
In een zwakke west tot zuidwestelijke stroming wordt getransformeerde maritiem polaire lucht aangevoerd, dauwpunten lopen vanavond en vannacht op naar ca. 10 graden. Een WNW-OZO-georienteerde zone met restanten van een occlusie bevindt zich boven het westen van de Noordzee en het noorden van Engeland beweegt vannacht over het noorden van ons land oostwaarts. Net zuid van deze occlusierestanten ontstaat er boven het noorden Engeland een vlak laag dat later vannacht de westkust bereikt en in de ochtend trekt het over het midden van ons land OZO-waarts om aan het einde van de ochtend ons land te verlaten. Tegelijkertijd zien we een hoogtetrog die om 18 UTC boven de Ierse Zee ligt oostwaarts bewegen en zich geleidelijk ook verscherpen. De hoogtetrog beweegt gedurende de dag langzaam van west naar oost over ons land, T500 hPa daalt tijdelijk naar -26°C. Boven de Britse Eilanden bouwt morgen geleidelijk een rug op en de stroming wordt noordelijk. Met het wegtrekken van dit laag beweegt ook de zone met occlusierestanten weer zuidwaarts en zal later in de avond het zuidoosten van ons land verlaten. Van het noorden uit stroomt er dan koelere en duidelijk drogere lucht ons land binnen.

Modelbeoordeling:
Belangrijkste aandachtspunt is de vorming van buien later vannacht en morgen overdag ten zuiden van de occlusie in de getransformeerde maritiem polaire lucht. Alle modellen laten eenzelfde synoptische ontwikkeling zien en de koers van het laag en de positie van de occlusierestanten verschillen niet zoveel. De buiigheid wordt ook in alle modellen in het midden en zuiden van het land berekend, al geven de Harmonies zoals altijd het convectieve karakter van de neerslag veel beter weer dam Hirlam en Harmonie.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Geen bijzonderheden.

Wind:
Bij de buien zien we alleen morgenmiddag in het zuidoosten mogelijk uitschieters in de wat zwaardere buien. Langs de westkust zien we alleen in HARM36 een kleine 6 Bft verschijnen a.g.v. het thermische land-zee efeect, voorlopig houden we het bij een 5 Bft.

Bewolking:
Actueel Cu/Sc boven het midden en oost van het land, lokaal ook een Cb. In het westen brede opklaringen. Vanaf de Noordzee nadert een nieuw gebied met Cu/Sc dat boven Engeland is ontstaan, daarin wederom lokaal Cb's met toppen tot ca. FL120. In de loop van de nacht koelt de bovenlucht af op nadering van de hoogtetrog en de dynamische forcering neemt toe, PVA aan de voorzijde van de hoogtetrog en convergentie bij het laag. Het aantal Cb's neemt toe en de tophoogten stijgen naar FL200. Overdag door dagelijkse gang en en nog iets koudere bovenluchten toppen mogelijk tot FL250, in het zuidoosten mogelijk tot FL280. Verder kan er op en zuid van de occlusie stratus voorkomen vannacht en de eerste helft van de ochtend.

Neerslag:
Actueel in het oosten al een enkele bui a.g.v. inzaaiing van Cu in Sc/Ac-bewolking. Vanavond is van het westen uit een enkele lichte bui. In de loop van de nacht toenemende geleidelijk meer en intensievere buien, vooral in het midden en zuiden van het land. De CAPE-waarden stijgen vannacht boven land al naar waardes van 400-700 J/kg, een waarde die we ook in de ochtend boven de zuidelijke helft van het land zien. Later in de ochtend en in de middag zien we de CAPER-waardes in het zuiden en zuidoosten nog wat veder stijgen naar waardes tussen 700-1000 J/kg. In de grenslaag staat weinig stroming later vannacht en morgen overdag, de effectieve schering ligt tussen de 10-20 kn, de convectiemodus is single cell/multiecell, vanwege de convergente stroming rondom het laag is clustering waarschijnlijk. Bij de buien is vanaf later vannacht kans op onweer, overdag wordt die kans door dagelijkse gang uiteraard nog wat groter, vooral in het zuidoosten van het land. In het noorden van het land nabij de occlusie lichtere buien en mogelijk ook wat lichte coalescentieneerslag.

Zicht:
Vanavond overwegend goede zichten, in een enkele bui mogelijk teruglopend zicht. Vannacht door afnemende wind en oplopende dauwpunten boven land teruglopend zicht, nabij het laag staat maar weinig stroming. Later vannacht en morgen overdag in intensievere buien matige tot slechte zichten. In de loop van de dag van het noorden uit sterk oplopende zichtcondities door het binnenstromen van beduidend drogere lucht.

Paraaf meteoroloog: homan
Uitgifte: 27/05/2019 17.04 uur LT.

Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007