Nieuwe melding Registreren Login vergeten? Log in

Skywarn Meldcentrum

Nieuwsberichten, media en links

Guidance en weerkaartjes per 10:00lt

04-05-2019 10:00 - KNMI - m.b.t. 04-05-2019 t/m 05-05-2019

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zondag 05 mei 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een golvend koufront ligt boven België en trekt zuidoostwaarts. De frontale kap bedekt actueel nog het zuidoosten maar zal ons land spoedig verlaten. De noordwestelijke stroming voert getransformeerde arctische lucht aan die duidelijk onstabiel is van opbouw. Een hoogtetrog (T500: -36C) boven de Noordzee bereikt het noordelijk kustgebied vroeg in de ochtend en trekt gedurende de ochtend en middag van noord naar zuidoost over het aandachtsgebied (en warmt daarbij geleidelijk op). Ook aan de grond is deze trog duidelijk terug te vinden en is de stroming sterk cyclonaal. Na de passage volgen in de aanhoudende noord-noordwestelijke stroming nog enkele zwakke secundaire troggen (vooral in de nacht naar zondag). Zondagochtend wordt de stroming anticyclonaal en neemt de onstabiliteitsdiepte sterk af. Zondagavond wordt de stroming in het noorden van de FIR echter weer cyclonaal op nadering van een volgende trog.

Modelbeoordeling:
Modellen geven een tamelijk eenduidig beeld. Ten aanzien van de kleinschalige trogjes zijn er natuurlijk wel detailverschillen.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Het is behoorlijk koel voor de tijd van het jaar met zaterdag een Tx van krap aan 10 C. Zondagmiddag 1-2 graden hoger. De minima in de nachten kunnen in opklaringen rond het vriespunt uitkomen.

Wind:
6 Bft langs de kust, volgens beide Harmonies buitengaats af en toe 7 Bft, maar dit lijkt gerelateerd aan de buien en zien we momenteel niet in de waarnemingen. Seinen dus voor 6 Bft. Met name nabij de hoogtetrog kans op windstoten (deels uitwisseling en verdamping), aan de kust tot ca. 40 kn, landinwaarts 30-35 kn. IJmuiden heeft een windstoot van 41 kn gehad bij een bui, dus dit lijkt voorlopig realistisch en komt overeen met de Harmonies. Boven het noord(west)en van de FIR komt H40 ook met windstoten tot 50 kn, voor EHAK opgenomen. Zondag overdag raken we de 6 Bft in de kustdistricten (grotendeels) kwijt.

Bewolking:
In het zuidoosten onder de frontale zone SC en middelbare bewolking, tot in de vroege ochtend a.g.v. doorvallende neerslag, stuw en mogelijk natte sneeuw mogelijk dalend naar ST-niveau. In principe een cumuliform beeld met Cb's/TCu. Hoogste toppen morgen bij passage van de hoogtetrog met toppen van FL200-250. Overdag vooral boven land wat uitspreidend als SC. Zondag vanaf zee ook meer velden SC. Ook in de nacht naar zondag in het uiterste zuidoosten een kleine kans op stratus a.g.v. stuw.

Neerslag:
Neerslagsoort voor de komende uren (vroege ochtend) bij de frontale zone in het uiterste zuidoosten is een aandachtspuntje: mogelijk nog tijdelijk wat natte sneeuw. Er is sporadisch natte sneeuw waargenomen in de Limburgse heuvels de afgelopen uren. Het komt waarschijnlijk niet tot serieuze accumulatie in Limburg. Verder bij de hoogtetrog een cape van 400-700 J/Kg met een schering van 20 kn zal dit matig ontwikkelde multicell kunnen opleveren. Daarom heen geïsoleerde buien. Vooral bij de hoogtetrog kans op onweer en korrelhagel, de grootste kans maakt het midden en zuiden om dat dan de dagelijkse gang ook nog wat meewerkt gezien de timing van de hoogtetrog. In het zuidoosten en oosten vooral vanochtend ook bij een actieve/langdurige bui mogelijk een vlok natte sneeuw, ondersteund door beide Harmonies. Vanavond en zondagmiddag (buiten de troggen) tijdelijk aanzienlijk minder buien.

Zicht:
Goede zichten, in een bui 3-8 km. In winterse neerslag eerst mogelijk nog 1500-3000 m.

Paraaf meteoroloog: wijs
Uitgifte: 04/05/2019 05.10 uur LT.

Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007