Nieuwe melding Registreren Login vergeten? Log in

Skywarn Meldcentrum

Nieuwsberichten, media en links

Guidance en weerkaarten per 09:00

02-05-2019 09:00 - KNMI - m.b.t. 02-05-2019

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot vrijdag 03 mei 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een N-Z georienteerd koufront boven de westelijke Noordzee beweegt oostwaarts, bereikt in de ochtend de westkust en passeert het zuidoosten in de avond. Het koufront activeert door dagelijkse gang en een samenspel met een kleinschalig opvullend hoogtelaag dat zuidoostwaarts koerst achter het koufront. Een zwak, zonaal, koufront boven het uiterste noorden van het FIR gebied (begrenzing van de St/Sc zone) trekt zuidwaarts, bereikt donderdagavond het Waddengebied en aan het einde van vrijdagavond het uiterste zuiden. Kort daarop volgt nog een zwak koufront waarachter arctische lucht het land binnenstroomt (trajectoriën van De Bilt komen uit de omgeving tussen Groenland en Spitsbergen). Een trog van het Noorse Bodo naar Spitsbergen trekt zuidwaarts en in de loop van vrijdag diept de trog uit tot een klein lagedrukgebied (T500 rond -33°C) dat vrijdagmiddag waarschijnlijk ten noordoosten van ons luchtruim naar Denemarken trekt.

Modelbeoordeling:
Alle modellen hebben moeite met de actuele Sc en St bewolking op de Noordzee en het noorden van het land. EC geeft de bewolking boven land nog het beste weer, maar het blijft toch vooral een kwestie van nowcasting.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Met een Tx van 12°C op vrijdag is het een stuk kouder dan gemiddeld in deze tijd van het jaar.

Wind:
In de Noordzeegebieden tussen de zuidwestkust van Noorwegen en Denemarken trekt de wind aan naar NW 8. In de nacht naar vrijdag afnemend naar 7. Ha36/40 komt komende middag in het oosten bij buien lokaal met windstoten rond 60 km/uur. Met weinig wind in de kolom, vochtige profielen en PWC's van 20 mm zijn dat forse waardes. Achter het zonale koufront trekt de wind in de noordelijke kustdistricten aan naar NW 6.

Bewolking:
Boven het noord(oost)en van het land en boven het noordelijke FIR gebied bevindt zich een uitgestrekt Sc en St veld. Aan de noordzijde wordt dit begrensd door het zwakke, zonale, koufront. Voor dit front uit is de wind in de onderste luchtlagen west- tot noordwest en zorgt voor een langzame oost- tot zuidoostelijke verplaatsing van dit bewolkingsgebied. Op de passerende fronten komt Sc en lokaal ook St voor. De basis zal stijgen naarmate de fronten verder het land op lopen. Voor en op het koufront zullen er ook Cb's tot ontwikkelen in het midden en oosten van het land met toppen rond FL150, in het uiterste (zuid)oosten wellicht tot FL250. Achter het koufront Cu en een enkele Tcu (toppen FL070).

Neerslag:
Aanvankelijk op nadering van het koufront regen. Landinwaarts ontstaan er op en voor het koufront uit enkele buien. Cape in het zuidoosten het hoogst met 200-400, lokaal 400-700 J/kg. Schering is gering. Matige organisatie. Er is een kleine kans op onweer in met name het zuidoosten, (indicatie Ha36, Indecs). De windsnelheid op hoogte is niet meer dan circa 15 kn, waardoor er lokaal 10 mm regen kan vallen. Occlusie en koufront zijn weinig actief. De progtemps laten lichte regen toe. Na passage kan er af en toe een lichte regenbui voorkomen.

Zicht:
In opklaringen aanvankelijk nog enkele mistbanken. De komende uren lopen de zichtwaarden weer op. Overdag zichtvermindering a.g.v. door neerslag.

Paraaf meteoroloog: schaikm
Uitgifte: 02/05/2019 05.19 uur LT.

Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007