Nieuwe melding Registreren Login vergeten? Log in

Skywarn Meldcentrum

Nieuwsberichten, media en links

Guidance en weerkaarten per 09:00

24-04-2019 09:00 - KNMI - m.b.t. 24-04-2019 t/m 25-04-2019

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot donderdag 25 april 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een uitgestrekt lagedrukgebied met meerdere kernen bevindt zich tussen IJsland en Portugal, ten westen van Ierland. Een van deze kernen ligt ten westen van Ierland en wordt het sturende lagedrukgebied voor ons weerbeeld. Donderdagavond ligt deze kern boven Ierland en aan de zuidoostflank bewegen de komende 48 uur meerdere frontale systemen onze kant op. Actueel ligt boven het zuiden van ons land een WZW-ONO gerichte vore, met vooral op hoogte iets warmere lucht. Deze vore beweegt noordwestwaarts, passeert vanochtend het noorden van het land en vanmiddag het uiterste noorden van ons luchtruim. Een NW-ZO gericht koufront bereikt aan het einde van de middag het zuidwesten, trekt noordoostwaarts en passeert aan het einde van de avond het uiterste noordoosten. Op dat moment bereikt een WNW-OZO georiënteerde hoogtetrog het zuiden van het land. Deze trekt snel noordwaarts onder invloed van een jet die er loodrecht op staat en passeert halverwege de nacht naar donderdag het noorden van het land en aan het begin van donderdagochtend het noorden van het luchtruim. Een occlusie die het sturende laag indraait ligt actueel vanuit dat laag naar Portugal, bereikt donderdagmiddag NW-ZO georiënteerd het zuidwesten en ligt aan het einde van donderdagavond boven het noordoosten.

Modelbeoordeling:
Aan het begin van de ochtend laten alle modellen enkele buien ontstaan op de vore. De neerslag valt uit een hoge basis, dus veel zal onderweg verdampen. De buien boven het noordoosten van Frankrijk lijken ons land vanochtend nog net te gaan bereiken, maar zijn dan al vrijwel uitgestorven. Het koufront van vanmiddag en vanavond lijkt uit twee delen te bestaan. Het achterste koufront wordt steeds minder actief met een jet die er parallel aan vooruit ligt. Het eerste koufront is actiever en in tijd-hoogtediagrammen zien we dat op hoogte er eerder koudere lucht binnenstroomt, wat voor een sterk onstabiele opbouw zorgt. Harmonie36 en in mindere mate Harmonie40 blijven komen met zware windstoten bij de buien voor het koufront uit. Dit als gevolg van de droge laag onder de buien en in mindere mate door uitwisseling. Het zal per plaats kortdurend kunnen optreden. In de timing van de occlusie zijn nog vrij grote verschillen, in Harmonie loopt deze een stuk sneller dan in EC en Hirlam. Ook voor dit systeem komt Harmonie met buien en zware windstoten. De buientoppen voor de occlusie liggen een stuk lager en hier zou het moeten komen door uitwisseling met behoorlijk veel wind in de hele kolom.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Hoogste Tx vandaag in het noordoosten en oosten, 25/26°C. Voor het koufront uit een scherpe daling van de temperatuur.

Wind:
Noordelijke Noordzeedistricten 7-8 Bft. Voor het koufront uit al een sterk toenemende, vlagerige wind boven land. Bij de buien voor het koufront uit lokaal een kleine kans op zware windstoten (alleen Gelderland en Groningen hebben meer dan 60% in de gebiedskansen van HarmonEPS), bij buien voor de occlusie eveneens (dan kleinere gebiedskansen).

Bewolking:
Voor het koufront uit ontwikkeling Cb's met toppen FL370. Op het koufront zelf Sc, vooral boven zee lokaal kans op St. Bij de occlusie hetzelfde verhaal, maar de buien ervoor uit komen niet hoger dan FL250.

Neerslag:
Voor het koufront uit komen enkele buien tot ontwikkeling, lokaal met hagel en onweer. Bij de occlusie volgt een herhaling van zetten, maar op dit moment is nog onzeker hoe actief.

Zicht:
Zichtverslechteringen hangen alleen af van neerslagintensiteit.

Paraaf meteoroloog: zwagers
Uitgifte: 24/04/2019 04.52 uur LT.

Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007