Nieuwe melding Registreren Login vergeten? Log in

Skywarn Meldcentrum

Nieuwsberichten, media en links

Guidance en weerkaarten per 09:00


08-04-2019 09:00 - KNMI - m.b.t. 08-04-2019 t/m 09-04-2019

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot dinsdag 09 april 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Tussen een langgerekte vore van Beieren naar Zeeland en hoge druk boven het noorden van Europa staat er in ons aandachtsgebied een oostelijke stroming. Met deze stroming wordt continentale lucht aangevoerd. De convergentie in de vore en de dagelijkse gang overdag zijn de voornaamste trigger voor de ontwikkeling van buien, daarnaast een mogelijke outflow. In de loop van de nacht bereikt een zwak (glazen) koufront het uiterste noorden van de FIR. Overdag trekt dit front zuidwaarts en bereikt de noord(oost)kust halverwege de middag. Aan het einde van de avond ligt dit front OZO-WNW georiënteerd boven het midden van het land. Noord van het koufront neemt de oostelijke stroming in kracht toe. Dinsdag komt het zwakke koufront in de onderste niveaus nog iets zuidelijker, ergens boven het zuiden van het land. In de bovenlucht zien we aanvankelijk nauwelijks een forcering van betekenis, maar dinsdag neemt de cyclonaliteit in het (uiterste) zuiden een fractie toe.

Modelbeoordeling:
Synoptisch zien we nauwelijks verschillen in de verschillende patronen voor vandaag en morgen voor het zuiden van het land. Harmonie36 en Hirlam hebben moeite met de grenslaag boven zee en berekenen daar te veel mist. In de vore zien we deze nacht in alle modellen in het zuiden steeds meer ST/mistsignalen die vanuit België tot boven het uiterste zuiden van ons land reikten. Ha36 lijkt met de basis wat te laag te zitten. Qua neerslag gaat de aandacht uit naar de convectie die in de vore en net noord daarvan ontstaat. In alle modellen worden de zwaarste buien net als gisteren boven België berekend, net zuid van de vore waar het meeste vocht aanwezig is. Daar zijn ook de PPW-waarden het hoogst, rond de 20. De neerslag voor dinsdag wordt iets meer dynamisch geforceerd door een hoogtetrog boven Frankrijk. De hoeveelheid CAPE ligt dan al wel beduidend lager en het maximum komt dan ook wat zuidelijker te liggen. Verder laten allen modellen na passage van het zwakke koufront de wind aantrekken door het opbouwende hoog en onderin beduidend frissere lucht binnenkomen.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Tx op veel plaatsen 18-20°C maar in de kustgebieden beduidend minder warm door een aanlandige windcomponent. Morgen beduidend lager, vooral in het noorden.

Wind:
Aan het einde van de avond neemt noord van het koufront de kans op oost tot noordoost 6 Bft in de kustdistricten toe. Dinsdag langs heel de kust een NO 6, later mogelijk 7 Bft. Tijdens buien voornamelijk door verdampingseffecten windstoten tot 25-30 knopen, lokaal is 35 knopen niet uitgesloten. Er staat niet veel wind (rode 10 knopen) in de kolom

Bewolking:
Nabij de vore St, overdag aan de noordrand later vanochtend oplossend door aanwarming, maar in het zuidwestelijk kustgebied mogelijk nog enige tijd hardnekkig. Vandaag komen de buien een fractie noordelijker met toppen dan mogelijk tot FL230, alles meezit tot FL300. Bij het koufront wordt geen St of lage Sc berekend, het lijkt om een glazen koufront te gaan. Dinsdag in de nacht en overdag krijgt het zuiden te maken met ietwat meer dynamische forcering (iets meer cyclonale kromming aan de noordflank van het Franse hoogtelaag) en komt er meer gelaagde bewolking in het zuiden. Gezien de temps en cross-secties kan er echter wel een Cb in verscholen zitten.

Neerslag:
Vanmiddag boven het zuiden lokaal een bui, grootste kans boven het uiterste zuiden. CAPE waarden boven ons land in de klasse 400-700 J/kg langs de zuidgrens. Schering 10-15 knopen, voornamelijk single cel. Dinsdag duidelijk minder CAPE en lijkt er in het zuiden meer gelaagde bewolking te komen. Dan zal het waarschijnlijk wat meer regen uit stratiforme bewolking zijn met hier en daar een buiig karakter.

Zicht:
In de vore heeft zich veel fijnstof opgehoopt en komt er dichte nevel en overdag ook heiigheid voor. Daar liggen de dauwpunten dan het hoogst en is er sprake van convergentie. Alle modellen geven een signaal, enkel Hirlam houdt dit net buiten de landsgrenzen. Overdag moet alles weer geleidelijk oplossen. Noord van het koufront komt er drogere en vooral schonere lucht binnen.

Paraaf meteoroloog: buscher
Uitgifte: 08/04/2019 06.04 uur LT.

Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007