26/09/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2023-09-19 11:49:26 - 2023-09-20 24:00:00

Issued: 19-09-2023, forecaster: tuenter
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Aan de zuidflank van een complex lagedrukgebied boven Noordwest-Europa voert een westelijke stroming maritiem polaire lucht aan. Vanmiddag trekt een kleine randstoring via Schotland naar de Noordzee, het bijbehorende warmtefront schampt daarbij het noorden van het land en blijft vervolgens de rest van de dag slepen boven het noordwesten. Tegelijkertijd doet het koufront het uiterste noorden van de FIR aan, om in de loop van de avond weer als warmtefront noordwaarts te trekken tot buiten onze FIR. Woensdag verpietert het slepende warmtefront grotendeels, dat overdag als koufront geleidelijk noordwaarts gaat bewegen. Pas in de loop van woensdagavond bereikt het actieve koufront het westen van de FIR.

Modelbeoordeling:

De verschillen tussen de modellen zijn niet heel groot. EC berekent geen lage SC bij het warmtefront, de Harmonies wel en inmiddels zien we dat ook op de Noordzee. Uit de temps zien we dat boven de (noordelijke) Noordzee er verscholen buien kunnen voorkomen, boven land is het signaal minder sterk maar houden we er wel rekening mee. Verder blijft dat de windtoename van het westen uit ca. een uur eerder aankomt, de waarschuwing zijn dan ook een uur vervroegd (vanaf 12 uur lokale tijd).

Wind(stoten):

Actueel boven de Noordzee op veel plaatsen 8 Bft, deze toename is ca. een uur eerder dan de modellen berekenen. In het noordwestelijk kustgebied komen vanmiddag en vanavond zware windstoten voor van 75-90 km/uur. In de avond neemt de wind weer langzaam in kracht af, al blijft er nog tot aan het einde van de periode een 7 Bft staan. Woensdag lijken de zware windstoten door de zuidelijke richting buitengaats te blijven, overdag zal de wind boven land echter wel heel vlagerig zijn.

Bewolking:

Vandaag overdag veelal stratiforme bewolking, maar gezien de onstabiele opbouw in de onderste 10.000 vt kan er ook nog wat Cu-bewolking ontstaan en blijft er kans op een enkele TCu (inzaaiing). Bij beide fronten en tevens in de kustgebieden een kleine kans op St, al blijft de basishoogte vanwege de wind grotendeels boven St-niveau.

Zicht:

Goed, in neerslag matig tot slecht.

Neerslag:

Vandaag overdag bij het warmtefront wat stratiforme (coalescentie)neerslag, met name op de Noordzee en in het noordwestelijk en noordelijk kustgebied, in de avond ook verder zuidwaarts tot en met het midden van het land. Woensdag overdag lijkt het in elk geval boven land overwegend droog te worden.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten