26/09/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2023-09-18 23:40:18 - 2023-09-19 24:00:00

Issued: 18-09-2023, forecaster: wijs
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Aan de zuidflank van een complex lagedrukgebied boven Noordwest-Europa voert een westelijke stroming maritiem polaire lucht aan. Een occlusie en hoogtetrog boven het land trekken vannacht naar Duitsland en Denemarken, waardoor de onstabiliteitsdiepte afneemt. In de ochtend passeert een goed-doorstroomde trekrug. Vanmiddag trekt een kleine randstoring via Schotland naar de Noordzee, het bijbehorende warmtefront schampt daarbij het noorden van het land en blijft vervolgens de rest van de dag slepen boven het noordwesten. Tegelijkertijd doet het koufront het uiterste noorden van de FIR aan, om in de loop van de avond weer als warmtefront te worden opgetild tot buiten onze FIR. Woensdag verpieterd het slepende warmtefront grotendeels, dat overdag als koufront geleidelijk noordwaarts gaat bewegen. Pas in de loop van woensdagavond bereikt het actieve koufront het uiterste (noord)westen van de FIR.

Modelbeoordeling:

Het huidige convectieve weerbeeld zit inmiddels goed en consistent in de Harmonies en EC. Vanaf vanmiddag ontstaan er verschillen, waarbij de Harmonies een deel van de (coalescentie)neerslag bij het warmtefront lijken te missen en EC waarschijnlijk onterecht helemaal geen lage bewolking berekend. In de Harmonies zien we lokaal St of lage Sc bij het koufront in het uiterste noordwesten van de FIR en vanaf vanavond zien we in HAP1 en HA43 wat St of lage Sc in de kustgebieden t.g.v. kustconvergentie en soms ook bij de warmtefront restanten. Beide signalen honoreren we.

Wind(stoten):

Vannacht staat er tijdelijk even wat minder wind, evengoed nog seinen voor 6 Bft, in het noordelijk kustgebied 7 Bft. Overdag neemt de wind weer toe, in de meeste kustdistricten naar stormachtig, 8 Bft. In het noordwestelijk kustgebied komen dan zware windstoten voor van 75-90 km/uur. In de avond neemt de wind weer langzaam in kracht af, al blijft er nog tot aan het einde van de periode een 7 Bft staan. Woensdag lijken de zware windstoten door de zuidelijke richting buitengaats te blijven, overdag zal de wind echter wel heel vlagerig zijn.

Bewolking:

Vannacht nog een enkele Cb, wel lagere tophoogten en van het zuidwesten uit in toenemende mate TCu. Vandaag overdag veelal stratiforme bewolking, maar gezien de onstabiele opbouw in de onderste 10.000 vt kan er ook nog wat Cu-bewolking ontstaan en blijft er kans op een enkele TCu (inzaaiing). Bij beide fronten en tevens in de kustgebieden een kleine kans op St, al blijft de basishoogte vanwege de wind grotendeels boven St-niveau.

Zicht:

Goed, in buien matig tot slecht. Bij het warmtefront in neerslag matig, in het geval van motregen ook slecht.

Neerslag:

Vannacht nog een enkele bui, eerst mogelijk nog met een klap onweer. Vandaag overdag bij het warmtefront wat stratiforme (coalescentie)neerslag, met name op de Noordzee en in het noordwestelijk en noordelijk kustgebied, in de avond ook verder zuidwaarts tot en met het midden van het land. Woensdag overdag lijkt het in elk geval boven land overwegend droog te worden.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten