26/09/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2023-09-18 17:23:55 - 2023-09-19 24:00:00

Issued: 18-09-2023, forecaster: haklande
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven het noorden van de Noordzee gaat op in een complex laag boven het noordwesten en noorden van Europa. Bijbehorende occlusies trekken vanavond en vannacht over ons land oostwaarts, op nadering van een grootschalige hoogtetrog. Na passage wordt met een westelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd en is er sprake van kustconvergentie. Dinsdagochtend passeert een goed doorstroomde rug. Dinsdagmiddag trekt een kleine randstoring via Schotland naar de Noordzee. Bijbehorend warmtefront schampt daarbij het noorden van het land.

Modelbeoordeling:

De buienlijn op de "kop" van de voorste occlusie ligt in werkelijkheid een uurtje verder oostelijk dan in de Harmonies. Verder zijn er synoptisch geen grote verschillen tussen de modellen en zijn deze goed te volgen.

Wind(stoten):

Momenteel nog bij de (onweers)buien op de kop van de voorste occlusie lokaal windstoten 60-75 km/uur (code geel voor onweer). Actueel 7-8 Bft in de westelijke kustdistricten, 6-7 Bft in de overige kustdistricten. Langs de westkust daarbij vanavond nog af en toe zware windstoten van 75-85 km/uur. Later vanavond en vannacht tijdelijk weer even wat minder wind, evengoed nog seinen voor 6 Bft, in het noordelijk kustgebied 7 Bft. Morgen overdag toenemende wind, in de meeste kustdistricten stormachtig, 8 Bft. In het noordwestelijk kustgebied komen dan zware windstoten voor van 75-90 km/uur. In de avond neemt de wind weer langzaam in kracht af, al blijft er nog geruime tijd een 7 Bft staan.

Bewolking:

Bij de occlusies deels geclusterde Cb's met toppen tot ca. FL350. Vannacht nog een enkele Cb, wel lagere tophoogten en van het zuidwesten uit in toenemende mate TCu. Dinsdag veelal stratiforme bewolking, maar gezien de onstabiele opbouw in de onderste 10.000 vt kan er ook nog wat Cu-bewolking ontstaan. Op het warmtefront een kleine kans op St, basishoogte blijft vanwege de wind grotendeels boven St-niveau.

Zicht:

Goed, in buien matig tot slecht.

Neerslag:

Eerst in het oosten nog goed georganiseerde buien (CAPE waarden plaatselijk boven de 1000 J/kg, schering 20-30 kn). De inkomende hoogtetrog zorgt bovendien voor de nodige forcering in de vorming van PVA. Bij de buien en is een kleine kans op hagel. Komende nacht nog een enkele bui, mogelijk nog met een klap onweer. Morgen bij het warmtefront wat stratiforme neerslag, met name op de Noordzee en in het noordwestelijk en noordelijk kustgebied, in de avond ook verder zuidwaarts tot en met het midden van het land.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten