26/09/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2023-09-18 12:13:16 - 2023-09-19 24:00:00

Issued: 18-09-2023, forecaster: homan
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven Schotland trekt noordoostwaarts en bereikt het noorden van de Noordzee in de loop van de middag. In een geleidelijk in kracht toenemende zuid- tot zuidwestelijke stroming wordt vrij warme getransformeerd maritiem polaire lucht aangevoerd. In de namiddag en vanavond volgen van het westen uit een tweetal occlusies op nadering van een grootschalige hoogtetrog. De genoemde systemen verlaten het land aan het begin van de nacht naar dinsdag. Na passage wordt met een westelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd. Dinsdagochtend passeert een goed doorstroomde rug. Dinsdagmiddag trekt een kleine randstoring via Schotland naar de Noordzee. Bijbehorend warmtefront schampt daarbij het noorden van het land.

Modelbeoordeling:

Belangrijk aandachtspunt is de 1e van de twee passerende occlusies later vanmiddag en komende avond. Er lijkt zich hierop een actieve buienlijn te ontwikkelen met kans op forse windstoten, langs de kust op gradient al mogelijk boven de 75 km/uur. De Harmonies laten ook boven land forse windstoten zien met zeer plaatselijk boven de 75 km/uur, voorlopig houde we het op code geel. Dinsdagmiddag in het noordwestelijk kustgebied ook weer zware windstoten

Wind(stoten):

Actueel 6 Bft in de westelijke kustdistricten, neemt later vanmiddag toe naar 7 Bft op nadering van de occlusie en met de buiencomponent erbij laten de Harmonies ook kortstondig een 8 Bft zien. In het noordwestelijk kustgebied komen er op basis van gradient al mogelijk zware windstoten voor, voor de waarschuwingen hebben we dit samengenomen met de onweerswaarschuwing. Ook boven land bij de buien windstoten van 60-75 km/u, zeer plaatselijk mogelijk boven de 75 km/uur. Vanwege de toch al toegenomen grootschalige windveld houden we het bij de onweerswaarschuwing op een code geel. Later vanavond en vannacht tijdelijk weer even wat minder wind, evengoed nog seinen voor 6 Bft, in het noordelijk kustgebied 7 Bft. Morgen overdag toenemende wind, in de meeste kustdistricten stormachtig, 8 Bft. In het noordwestelijk kustgebied komen dan zware windstoten voor van 75-90 km/uur. In de avond neemt de wind weer langzaam in kracht af, al blijft er nog geruime tijd een 7 Bft staan.

Bewolking:

Vanmiddag geleidelijk vorming van convectieve bewolking met geleidelijk ook enkele Cb's, toppen Cb's FL250-300. Bij de occlusie later vanmiddag en vanavond geclusterde Cb's met toppen tot ca. FL350. Vannacht nog een enkele Cb, wel lagere tophoogten. Dinsdag veelal stratiforme bewolking, maar gezien de onstbiele opboud in de onderste 10.000 vt kan er ook nog wat Cu-bewolking ontstaan.

Zicht:

Goed, in buien matig tot slecht.

Neerslag:

Vanmiddag al de ontwikkeling van een enkele bui gezien een CAPE van plaatselijk boven de 1000 J/kg en de forse schering (20-30 kn) zou dat al een multicell zijn. Op de occlusie later vanmiddag en vanavond een goed georganiseerde buien met veelal geclusterde multicells (CAPE waarden plaatselijk boven de 1000 J/kg, schering 20-30 kn). Een inkomende hoogtetrog zorgt bovendien voor de nodige forcering in de vorming van PVA. Bij de buien en is een kleine kans op hagel. Gezien de hoge treksnelheid zullen de geaccumuleerde neerslagsommen niet extreem hoog zijn. Komende nacht nog een enkele bui, mogelijk nog met een klap onweer. Morgen bij het warmefront wat stratiforme neerslag, met name op de Noordzee en in het noordwestelijk en noordelijk kustgebied.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten