26/09/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2023-09-18 05:10:15 - 2023-09-19 24:00:00

Issued: 18-09-2023, forecaster: schaikm
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven Schotland trekt noordoostwaarts en bereikt het noorden van de Noordzee in de loop van de middag. Een vore boven het zuidwesten van het land trekt in de nacht en ochtend noordoostwaarts over het land. Voor passage is de stroming in de onderste regionen oostelijk, na passage zuidwestelijk. Een diffuus koufront bereikt maandagochtend het westen en verlaat het noordoosten aan het begin van de middag. In de namiddag en avond volgen van het westen uit een tweetal occlusies op nadering van een grootschalige hoogtetrog. Op nadering daarvan neemt de zuidwestelijke stroming in kracht toe. De genoemde systemen verlaten het land aan het begin van de nacht naar dinsdag. Na passage wordt met een westelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd. Dinsdagochtend passeert een goed doorstroomde rug. Dinsdagmiddag trekt een kleine randstoring via Schotland naar de Noordzee. Bijbehorend warmtefront schampt daarbij het noorden van het land.

Modelbeoordeling:

Bij de vore bevindt zich een zone met regen- en lokaal ook enkele (actieve) onweersbuien. Momenteel vooral in het westen van het land. Harmoniemodellen verschillen v.w.b. de neerslagberekening, maar in grote lijnen wordt de grootste activiteit wel weergegeven in het westen van het land. Windstoten en kleine hagel zijn daarbij mogelijk, maar momenteel nog niet waargenomen boven ons land. Een kwestie van goed in de gaten houden, mogelijk moet code geel nog enigszins uitgebreid worden.Zie verder de aandachtspunten hieronder. Een volgend aandachtspunt is de 1e van de twee passerende occlusies komende avond. Ook daar zijn buien met onweer op mogelijk. Deze buien doen zich tevens voor in een vrij fors achtergrond windveld. Aan zee mogelijk al zware windstoten t.g.v. gradient. Boven land kunnen ook windstoten voorkomen, door de overtrekkende buien mogelijk ook lokaal zware windstoten (met name Ha40). Dinsdagmiddag wederom grootschalig zware windstoten langs de kust wegens de hierboven besproken randstoring. Modellen zijn redelijk eenduidig.

Wind(stoten):

Bij de vore worden met name in het westen van het land nog steeds windstoten berekend van ca. 30-40 kn, op een enkele plek daarboven. Boven Frankrijk zijn ook windstoten waargenomen in de range van 30-40 kn, hier nog niet. De stabiele opbouw onderin maakt dat de bui echt intensief moet zijn om een dergelijke windstoot tot stand te brengen. Het is iig een situatie om goed te monitoren. Vervolgens zijn ook vanavond bij de dubbele occlusie buien mogelijk met windstoten, ook dan in de categorie van ca. 30-40 kn (redelijk wat wind in het verticale profiel wat doorgemengd kan worden naar het aardoppervlak). Aan zee tot ca. 45 kn. Een en ander vindt plaats in een al vrij fors achtergrond windveld van 6-7 Bft aan zee, met name Ha40 ook 8 Bft. Na passage op dinsdag grootschalig 40-45 kn langs de kust, en mogelijk ook op het IJsselmeer, nabij de Wadden mogelijk nog iets hoger. Ook dan gemiddeld 8 Bft aan zee.

Bewolking:

Nabij de vore Cb's met toppen tot FL250-300, zeer lokaal tot FL400. Tussen de vore en de occlusies is de onstabiliteitsdiepte tijdelijk minder, FL100-150. Met name in de ochtend wel kans op Sc en lokaal wat ST t.g.v. turbulente menging. Ook noord van de Wadden is nog sprake van St bewolking die vanaf land de zee op is gelopen. Verder bij de occlusies Cb's met toppen tot ca. FL300.

Zicht:

Boven zee in stratusgebieden lokaal nevel. Verder buiten neerslag goede zichten, in buien matig tot slecht zicht.

Neerslag:

Bij de vore enkele (stevige) onweersbuien. CAPE is dan 700-1000 J/kg. Effectieve schering (1-6 km) ligt rond 20-25 knopen; overwegend multicells. Hiermee is ook de kans op hagel aanwezig en kan de neerslag intensief zijn. Wegens de linkeruitgang van de jet die ons land komende nacht bereikt mogelijk nog activering van de buien. Lokaal wordt 20-30 mm door de modellen berekend. Bij de daaropvolgende occlusies wederom buien met een redelijke organisatiegraad (CAPE waarden ca. 400-800 J/kg, schering ca. 30 kn).

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten