26/09/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2023-09-18 00:28:02 - 2023-09-19 24:00:00

Issued: 18-09-2023, forecaster: schaikm
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven de Ierse Zee trekt noordoostwaarts en bereikt het noorden van de Noordzee in de loop van de middag. In de eerste helft van de nacht bereikt een vore het zuidwesten van het land. In de nacht en ochtend trekt deze vore noordoostwaarts over het land. Voor passage is de stroming in de onderste regionen oostelijk, na passage zuidwestelijk. Een diffuus koufront bereikt maandagochtend het westen en verlaat het noordoosten aan het begin van de middag. In de namiddag en avond volgen van het westen uit een tweetal occlusies op nadering van een grootschalige hoogtetrog. Op nadering daarvan neemt de zuidwestelijke stroming in kracht toe. De genoemde systemen verlaten het land aan het begin van de nacht naar dinsdag. Na passage wordt met een westelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd. Dinsdagochtend passeert een goed doorstroomde rug. Dinsdagmiddag trekt een kleine randstoring via Schotland naar de Noordzee. Bijbehorend warmtefront schampt daarbij het noorden van het land.

Modelbeoordeling:

Er zijn diverse aandachtspunten. Ten eerste de (dichte) mist in het noorden van het land, de komende uren zullen de zichtwaarden echter op gaan lopen wegens wat meer gradient en toenemende bewolking. Verder bevinden zich bij de vore onweersbuien, soms pittig waarbij kleine hagel en ook windstoten mogelijk zijn. Deze buien zullen in de loop van de nacht en ochtend noordoost over het land trekken waarbij de neerslagsignalen tussen de modellen nog wat verschilt. De stevigste buien met bovenstaande bijbehorende fenomenen zullen zich waarschijnlijk in het westen van het land voordoen. Een aandachtspunt vormt de linkeruitgang van een jet die de buien nog wat verder kan triggeren later in de nacht. Vanaf nu is het uiteraard ook een kwestie van nowcasting. Zie verder de aandachtspunten hieronder. Een volgend aandachtspunt is de 1e van de twee passerende occlusies morgenavond. Ook daar zijn buien met onweer op mogelijk. Deze buien doen zich tevens voor in een vrij fors achtergrond windveld. Aan zee mogelijk al zware windstoten t.g.v. gradient. Boven land kunnen ook windstoten voorkomen, door de overtrekkende buien mogelijk ook lokaal zware windstoten (met name Ha40). Dinsdagmiddag wederom grootschalig zware windstoten langs de kust wegens de hierboven besproken randstoring. Modellen zijn redelijk eenduidig.

Wind(stoten):

Bij de vore die ons land deze nacht bereikt worden met name in het westen van het land windstoten berekend van ca. 30-40 kn, op een enkele plek daarboven. Boven Frankrijk zijn ook windstoten waargenomen in de range van 30-40 kn. De stabiele opbouw onderin maakt dat de bui echt intensief moet zijn om een dergelijke windstoot tot stand te brengen. Het is iig een situatie om goed te monitoren. Vervolgens zijn ook maandagavond bij de dubbele occlusie buien mogelijk met windstoten, ook dan in de categorie van ca. 30-40 kn (redelijk wat wind in het verticale profiel wat doorgemengd kan worden naar het aardoppervlak). Aan zee ook tot ca. 45 kn. Een en ander vindt plaats in een al vrij fors achtergrond windveld van 6-7 Bft aan zee, met name Ha40 ook 8 Bft. Na passage op dinsdag grootschalig 40-45 kn langs de kust, en mogelijk ook op het IJsselmeer, nabij de Wadden mogelijk nog iets hoger. Ook dan gemiddeld 8 Bft aan zee.

Bewolking:

Nabij de vore van komende nacht Cb's met toppen tot FL250-300, zeer lokaal tot FL400. Tussen de vore en de occlusies is de onstabiliteitsdiepte tijdelijk minder, FL100-150. Met name in de ochtend wel kans op Sc en lokaal wat ST t.g.v. turbulente menging. Ook bij de occlusies Cb's met toppen tot ca. FL300.

Zicht:

Aanvankelijk in het uiterste noorden nog kans op een mistbank. Verder buiten neerslag goede zichten, in buien matig tot slecht zicht.

Neerslag:

Komende nacht stevige buien (zie ook modelbeoordeling). CAPE is dan 700-1000 J/kg. Effectieve schering (1-6 km) ligt rond 20-25 knopen; overwegend multicells. Hiermee is ook de kans op hagel aanwezig en kan de neerslag intensief zijn. Wegens de linkeruitgang van de jet die ons land komende nacht bereikt mogelijk nog activering van de buien. Lokaal wordt 20-30 mm door de modellen berekend. Bij de daaropvolgende occlusies wederom buien met een redelijke organisatiegraad (CAPE waarden ca. 400-800 J/kg, schering ca. 30 kn).

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten