26/09/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2023-09-17 00:33:12 - 2023-09-18 24:00:00

Issued: 17-09-2023, forecaster: schaikm
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied nabij Portugal vult vandaag geleidelijk op. Een bijbehorende vore boven het uiterste zuiden van het land trekt noordwaarts en komt in de middag noord van de Wadden te liggen. Een hoogtetrog volgt op korte afstand. De stroming in de onderste niveaus is hierdoor noordoostelijk, na passage van de vore zuidelijk. Er wordt warme en vochtige lucht aangevoerd. In de nacht van zondag op maandag bereikt een volgende vore het zuidwesten van onze FIR. deze trekt noordoostwaarts over het land en verlaat het noordoosten later maandagochtend. Een diffuus koufront bereikt maandagochtend het westen en verlaat het noordoosten aan het begin van de middag. In de avond volgen van het westen uit een tweetal occlusies. Een grootschalige hoogtetrog nadert ons land in de avond.

Modelbeoordeling:

De ontwikkelingen m.b.t. de passage van de huidige vore zijn redelijk vergelijkbaar in de modellen (neerslagsignaal, stratus). Onweer blijft vannacht mogelijk wegens de naderende hoogtetrog. Vooral het oosten van het land is daar gevoelig voor. Daarna zien we een rustiger fase en gaat de aandacht vervolgens uit naar de buien op de volgende vore, in de nacht van zondag op maandag en maandagochtend. In hoeverre het hele land met de buien te maken krijgt is nog de vraag. Het zwaartepunt lijkt te zijn weggelegd voor het zeegebied en de kustregio's (met name Zeeland). En in de loop van de nacht wellicht ook Limburg (linkeruitgang jet). Wel van belang ivm de berekende neerslagintensiteiten en windstoten.

Wind(stoten):

Significante windstoten bij de buien die nu overtrekken worden niet verwacht. Bij de vore die in de nacht naar maandag passeert worden wel windstoten berekend wegens de betere organisatiegraad van de buien. Dan zijn windstoten van ca. 30-40 kn mogelijk, het zwaartepunt ligt daarbij boven zee, mogelijk krijgt ook het zuidwesten daarmee te maken. Verder landinwaarts neemt de kans op deze zware windstoten af wegens de stabilisatie onderin. Wel een situatie om in de gaten te houden.

Bewolking:

Bij de vore enkele Cb's met een basis op ca. 5000 vt, toppen ca. FL250, mogelijk doorschietend naar FL300-350. Ook zondag bij de vore buien/buiige regen. Tevens bij de vore stratus waarbij de basis later in de ochtend en in de middag stijgt naar St/Sc niveau. In het zuiden breekt de bewolking in de middag. Boven het noordelijk FIR-gebied deze nacht nog Sc, lokaal St (nabijheid frontale zone). Nabij de vore van maandagnacht toppen mogelijk tot FL250-300, zeer lokaal tot FL400.

Zicht:

Komende nacht en morgenochtend regionaal nevel, in opklaringsgebieden (en die zullen er niet veel zijn) mogelijk een enkele mistbank. In neerslag matig, en zeker in het zuiden in een intensievere bui mogelijk ook slecht zicht.

Neerslag:

Vanavond enkele buien die het land vanuit het zuiden bereiken. MUCAPE waarden zijn in EC aanvankelijk ca. 400-800 J/kg, noordelijker veel lager, schering is ca. 10 kn. Lage organisatiegraad, single cells. PW waardes zijn hoog (ca. 40 mm), dus neerslag kan lokaal wel even intensief zijn. In de nacht naar maandag stevigere buien (zie ook modelbeoordeling), de kans daarop lijkt vooralsnog het grootst boven het zeegebied en in het (zuid)westen. Al lopen de modellen dus duidelijk nog wel uiteen. CAPE is dan 700-1000 J/kg, boven het oosten van het land wat lager. Effectieve schering (1-6 km) ligt rond 20-25 knopen. Daarmee is de organisatiegraad dus duidelijk hoger dan vandaag; overwegend multicells. Hiermee is ook de kans op hagel aanwezig. Ook kan de neerslag intensief zijn.

Temperatuur:

Vandaag mogelijk in het zuidoosten nog zomers.

Sluiten