01/02/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2023-01-26 01:10:47 - 2023-01-27 24:00:00

Issued: 26-01-2023, forecaster: wijs
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een hogedrukgebied ten zuidwesten van de Britse Eilanden bouwt geleidelijk verder op richting Scandinavie. Ten oosten van het hoog beweegt een frontaal systeem zuidwaarts over ons aandachtsgebied. Het warmtefront ligt inmiddels boven het zuidoosten en wordt vrij kort gevolgd door het koufront. Na passage van het koufront draait de zuidwestelijke stroming naar noord en wordt er maritiem polaire lucht aangevoerd. Het occluderend frontensysteem verlaat in de loop van de ochtend het zuidoosten maar in Zuid-Limburg duurt dit nog tot in de middag. In de ochtend volgt er nog een zwakke hoogtetrog. Doordat we vrijdag aan de zuidoostflank terecht komen van de ZW-NO georienteerde rug-as boven de Noordzee, wordt de stroming komende nacht noordoostelijk en de aangevoerde lucht geleidelijk continentaal van oorsprong. Door de aanvoer over de Oostzee stroomt er onder een inversie rond 4000-5000 vt toch weer lagere bewolking binnen, die soms dik genoeg is voor wat lichte regen.

Modelbeoordeling:

Het belangrijkste aandachtspunt is de neerslagsoort bij het front. Aan de voorzijde zit een zone met vooral coalescentieneerslag (motregen) en die valt door een smeltlaag en vervolgens een luchtlaag die net onder nul is. De vraag is of er ook onderkoelde (mot)regen valt met voldoende intensiteit om op uitgebreide schaal voor gladheid te zorgen (ijzel), lokaal gebeurt dit wel. Op koude/losse voorwerpen vormt zich gemakkelijk ijs maar op het wegdek gaat dat lastiger omdat de wegdektemperaturen op de meeste plaatsen rond of net boven nul liggen. Op de meeste plaatsen zien we dan ook nog geen gladheid optreden en daarnaast wordt er natuurlijk gestrooid. We houden het voorlopig op een code geel voor lokale gladheid, overeenkomend met het huidige beeld. Dat neemt niet weg dat het plaatselijk wel degelijk glad kan zijn en er zijn ook al meldingen van ongelukken. Het meest gevoelig lijkt het gebied rond de Veluwe. Wanneer de neerslag van het noordwesten uit meer zal worden gevoed door ijskernen zal deze vrij snel boven nul komen of, in het zuidoosten en oosten, plaatselijk over gaan in (natte) sneeuw.

Wind(stoten):

Op het koufront gaat de wind scherp om naar noord. Tot en met vrijdagnacht is er af en toe 6 Bft mogelijk in met name de westelijke kustdistricten.

Bewolking:

Bij en op nadering van het front St, ook onder de 500 vt, gelaagd waarbij dus de dikte van het pakket en de toptemperaturen kritisch worden met betrekking tot de neerslagsoort. In de polaire lucht aan de achterzijde Cu, Sc en een enkele TCu tot FL080, wel pas ruim noord van de windsprong. In Zuid-Limburg blijft er stuw mogelijk. In de loop van de avond en nacht naar vrijdag in de vochtigere lucht vanaf de Oostzee weer een toenemende kans op St.

Zicht:

Sterk nevelig, in de Limburgse heuvels kans op mist. Na de frontpassage goede zichten, wel pas ruim noord van de windsprong. In Zuid-Limburg blijft er stuw mogelijk.

Neerslag:

Zie de modelbeoordeling. In het (uiterste) zuidoosten geleidelijk een toenemende kans op (natte) sneeuw, mogelijk dat er heel lokaal accumulatie optreedt. Na de frontpassage enkele lichte buien (geen gladheid meer). In de loop van de avond en nacht naar vrijdag in de vochtigere lucht vanaf de Oostzee weer een toenemende kans op een plaatselijk spatje regen.

Temperatuur:

Zie modelbeoordeling.

Sluiten