02/02/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2023-01-25 18:16:10 - 2023-01-26 24:00:00

Issued: 25-01-2023, forecaster: veeken
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een hogedrukgebied ten zuidwesten van de Britse Eilanden bouwt geleidelijk verder op richting Scandinavie. Ten oosten van het hoog beweegt een frontaal systeem richting het aandachtsgebied. Het warmtefront ligt inmiddels boven het noordwesten van onze FIR en wordt vrij vlot gevolgd door het koufront. Na passage van het koufront draait de W-ZW stroming naar N-NW en wordt maritiem polaire lucht aangevoerd. Het occluderend frontensysteem verlaat in de loop van morgen het uiterste zuidoosten. Donderdagochtend volgt er nog een zwakke hoogtetrog.

Modelbeoordeling:

Aandachtspunt is de neerslagsoort bij het front. Daarvoor is de uitgangssituatie in de modellen belangrijk. Qua temperatuur en wolkenbasis zitten de modellen er momenteel niet goed op, HA43/HAP1 benaderen de T2m het best. De berekende opklaringen in HAP1/HA40 gaan er niet komen. Daarmee zullen de wegdektemperaturen zeer waarschijnlijk tot en met frontpassage boven nul blijven. We gaan tevens uit van een T2m < 0 in het zuidoosten van het land tijdens frontpassage. Vervolgens zijn de temperatuur van de wolkentoppen (i.v.m. ijskristallen) en de dikte/magnitude van een evt. smeltlaag onzekere factoren. Maar beide variabelen geven in eerder genoemd gebied aanleiding tot een reƫle kans op onderkoelde motregen. In de diverse NESO's lijkt het ijzelsignaal echter overdreven vanwege het feit dat de skintemperatuur van alle modellen tijdens neerslag onder nul ligt. Vooralsnog code geel voor de zuidoostelijke helft, Utrecht, Overijssel, Noord-Brabant, Gelderland en Limburg. Na frontpassage is op koude punten bevriezingsgladheid niet geheel onwaarschijnlijk, maar vooralsnog onvoldoende om een waarschuwing te geven.

Wind(stoten):

Op het koufront gaat de wind scherp om naar noord. We zien nog een gering timingsverschil (max. een uur) in de modellen. Donderdag later 6 Bft in de westelijke kustdistricten.

Bewolking:

Een uitgestrekt pakket Sc/St-bewolking, op veel plaatsen beneden 500 vt. De kans op opklaringen blijft erg klein. Bij het front St, ook onder de 500 vt, waarbij dus de dikte van het pakket en de toptemperaturen kritisch worden met betrekking tot de neerslagsoort. In de polaire lucht aan de achterzijde Cu, Sc en een enkele TCu tot FL080.

Zicht:

Sterk nevelig, in de Limburgse heuvels kans op mist. Ook bij het front en in neerslag slechte zichtcondities. Na frontpassage goede zichten.

Neerslag:

In de modellen zijn bij het front aanvankelijk 2 neerslaggebieden te onderscheiden, te koppelen aan warmtefront en koufront. Afgaande op neerslagintensiteiten, toptemperaturen en progtemps lijkt het te gaan verlopen als volgt. Aanvankelijk iets voor het front uit (onderkoelde) motregen, op het front mogelijk overgaand in (natte) sneeuw. Het front lijkt vooral richting het zuidoosten steeds meer in betekenis af te nemen waarbij ook weer toppen van de bewolking warmer worden waardoor evt. sneeuw weer in onderkoelde motregen zou kunnen overgaan. In het kritische gebied (zuidoosten) lijken de neerslagduur en intensiteit voldoende om ook op een wegdek boven nul gladheid te kunnen krijgen a.g.v. sneeuw en onderkoelde motregen. Na frontpassage enkele lichte buien (geen gladheid meer).

Temperatuur:

Zie modelbeoordeling.

Sluiten