01/02/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2023-01-25 11:13:51 - 2023-01-26 24:00:00

Issued: 25-01-2023, forecaster: aberson
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een uitloper verplaatst zich vandaag geleidelijk zuidwaarts, in de loop van de avond verlaat de rug het zuid(oost)en van ons land. Daarmee wordt de stroming zuid-zuidwest met aanvoer van vrij koude en vochtig lucht onder een subsidentie-inversie rond 2000 vt. Een NO-ZW georienteerd occluderend frontensysteem, behorende bij een laag boven Scandinavie, bereikt vanmiddag het noordwesten van de FIR en trekt vanavond en komende nacht zuidoostwaarts over het land. Donderdagochtend verlaat het front Limburg. Hierachter wordt de stroming noordwestelijk en wordt maritiem polaire lucht aangevoerd. Donderdagochtend volgt er nog een zwakke hoogtetrog.

Modelbeoordeling:

Aandachtspunt is de neerslagsoort bij het front. Daarvoor is de uitgangssituatie in de modellen belangrijk. Qua temperatuur en wolkenbasis zitten de modellen er momenteel redelijk goed op, HA43/HAP1 hebben de T2m het best. De berekende opklaringen in HAP1/HA40 gaan er vermoedelijk niet komen (we gaan uit van een aanhoudend bewolkt beeld). Daarmee zullen de wegdektemperaturen zeer waarschijnlijk tot en met frontpassage boven nul blijven. We gaan tevens uit van een T2m < 0 in het zuidoosten van het land tijdens frontpassage (Oost-Gelderland, Oost-Brabant, Limburg). Vervolgens zijn de temperatuur van de wolkentoppen (i.v.m. ijskristallen) en de dikte/magnitude van een evt. smeltlaag onzekere factoren. Maar beide variabelen geven in eerder genoemd gebied aanleiding tot een reƫle kans op onderkoelde motregen. In de diverse NESO's lijkt het ijzelsignaal echter overdreven vanwege het feit dat de skintemperatuur van alle modellen tijdens neerslag onder nul ligt. Vooralsnog code geel voor Limburg met een evt. uitbreiding voor Noord-Brabant en Gelderland. Na frontpassage is op koude punten bevriezingsgladheid niet geheel onwaarschijnlijk, maar vooralsnog onvoldoende om een waarschuwing te geven.

Wind(stoten):

Op het front gaat de wind scherp om naar noord. We zien nog een gering timingsverschil (max. een uur) in de modellen. Donderdag later 6 Bft in de kustdistricten.

Bewolking:

Een uitgestrekt pakket Sc/St-bewolking, onderhevig aan een subtiele dagelijkse gang, in het noorden en in de heuvels ook beneden 500 vt. De kans op opklaringen blijft erg klein. Bij het front St, ook onder de 500 vt, waarbij dus de dikte van het pakket en de toptemperaturen kritisch worden met betrekking tot de neerslagsoort. In de polaire lucht aan de achterzijde Cu, Sc en een enkele TCu tot FL080.

Zicht:

Sterk nevelig, in de Limburgse heuvels kans op mist. Ook bij het front en in neerslag slechte zichtcondities. Na frontpassage goede zichten.

Neerslag:

In de modellen zijn bij het front aanvankelijk 2 neerslaggebieden te onderscheiden, mogelijk nog te koppelen aan warmtefront en koufront. Afgaande op neerslagintensiteiten, toptemperaturen en progtemps lijkt het te gaan verlopen als volgt. Aanvankelijk iets voor het front uit (onderkoelde) motregen, op het front mogelijk overgaand in (natte) sneeuw. Het front lijkt vooral richting het zuidoosten steeds meer in betekenis af te nemen waarbij ook weer toppen van de bewolking warmer worden waardoor evt. sneeuw weer in onderkoelde motregen zou kunnen overgaan. In het kritische gebied (zuidoosten) lijken de neerslagduur en intensiteit voldoende om ook op een wegdek boven nul gladheid te kunnen krijgen a.g.v. sneeuw en onderkoelde motregen. Na frontpassage enkele lichte buien (geen gladheid meer).

Temperatuur:

Zie modelbeoordeling.

Sluiten