01/02/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2023-01-24 12:33:14 - 2023-01-25 24:00:00

Issued: 24-01-2023, forecaster: buscher
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een langgerekt WZW-ONO georienteerd hoog ligt met de as boven de Wadden. Deze uitloper verplaatst zich geleidelijk zuidwaarts. Woensdagavond verlaat de rug het zuiden van ons land. Ten zuiden van de rug-as is de stroming oostelijk, later zuidoostelijk. Noord van de rugas wordt de stroming woensdag zuidwestelijk. De aangevoerde lucht is vochtig en het weer speelt zich grotendeels in de grenslaag af. Woensdagavond passeert vanuit het noordwesten een occluderend frontensysteem. Hierachter wordt de stroming noordwestelijk wordt maritiem polaire lucht aangevoerd.

Modelbeoordeling:

De modellen hebben de grenslaag niet goed te pakken, met name HA40 heeft voortdurend veel te veel opklaringen en daardoor te veel afkoeling in de avond/nacht. Voorlopig gaan we uit van een bewolkt scenario waarin de basis (vooral door dagelijkse gang) overdag iets stijgt en komende nacht weer wat lager kan komen. De kans op enkele opklaringen wordt waarschijnlijk pas groter als de stroming door zuidoost heen gaat, met mogelijk enige lijwerking. Door de opklaringen in de modellen zijn de minima waarschijnlijk ook te laag. In de nacht naar woensdag geeft HA40 zelfs matige vorst in mist en dit lijkt ons zeer onwaarschijnlijk. Mogelijk vriest het lokaal in een enkele opklaring licht en is er plaatselijk kans op mist. In de timing van het warmte- en koufront woensdag in de loop van de avond laten de modellen niet veel verschillen zien. Aandachtspunt is de neerslagsoort in het zuidoosten. Boven land gaat de neerslag bij het koufront in het zuidoosten over in (natte) sneeuw. We zien in de modellen enkele uren een smeltlaag die wel wat varieert in dikte en temperatuur (Tmax tussen 0,5 -2 graden). De vraag is of er onderin een laag met temperatuur < 0 aanwezig is. Ook hierin verschillen de modellen nog onderling. De wegdektemperatuur komt echter op veel minder uitgebreide schaal onder nul dan de Tskin, het ijzel signaal lijkt ook om die reden wat overdreven. In de opeenvolgende runs van het wegdekmodel wordt evt. gladheid steeds verder naar achteren in de tijd verschoven.

Wind(stoten):

De Harmonies zijn het best bruikbaar. Pas woensdag op nadering van en noord van het frontensysteem seinen, 6 Bft.

Bewolking:

Een uitgestrekt pakket Sc/St-bewolking onder een subsidentie-inversie rond 2500 vt. In Duitsland zien we de hoger gelegen gebieden lokaal net boven de SC bewolking uitsteken, maar verder zit in de aanvoer vooral een gesloten laag met SC-bewolking. Soms is deze laag wel dun en missen de modellen deze dunne laagjes. De subsidentie-inversie lijkt komende nacht iets te zakken, hoewel dat minimaal is. Eventueel oplossen zou eerder door enige lijwerking van Ardennen/Sauerland moeten plaatsvinden. Voorlopig zijn we voorzichtig met de eventuele opklaringen en lijkt vooral het zuidoosten hier kans op te maken. Door het draaien van de stroming zou de westwaartse uitbreiding in de nacht tot stilstand moeten komen. In de warme sector zijn op woensdag voor het koufront uit, (met name op zee), St onder de 500 vt waarschijnlijk. Noord van het front enkele TCu tot FL080.

Zicht:

Goede zichten. In een eventuele opklaringen vooral in de nacht naar woensdag matig of lokaal slecht zicht en kans op mist, we gaan er nu van uit dat dit niet op uitgebreide schaal gebeurt. In de warme sector en in neerslag op woensdag zijn matige tot slechte zichten waarschijnlijk.

Neerslag:

Bij het warmtefront (mot)regen en bij het koufront regen, in het zuidoosten later op woensdagavond en in de nacht naar donderdag mogelijk overgaand in (natte) sneeuw, kans op grootschalige ijzel lijkt momenteel niet heel groot. Tweg zien we voorafgaand aan de neerslag nog boven nul, en daalt pas in de neerslag naar nul door smeltende sneeuw. Met name in Limburgse heuvels mogelijk enkele cm sneeuw in de nacht naar donderdag.

Temperatuur:

Zie modelbeoordeling. In de modellen is er sprake van teveel dagelijkse gang. Komende nacht geven de modellen op de meeste plaatsen waarschijnlijk te lage temperaturen. HA43 zit qua bedekkingsgraad er nog het beste op. Onder de bewolking net boven nul, in een opklaring vooral in het zuidoosten lichte vorst.

Sluiten