01/02/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2023-01-23 17:13:01 - 2023-01-24 24:00:00

Issued: 23-01-2023, forecaster: nolet
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een hoog boven Zuid-Scandinaviƫ heeft een noordoost-zuidwest georienteerde uitloper naar het zuiden van Engeland. De stroming in ons aandachtsgebied is noordoostelijk, rondom een grootschalig laag boven Zuidoost-Europa, en voert vochtige lucht aan. Het weer speelt zich grotendeels in de grenslaag af. De rug/uitloper verplaatst zich langzaam zuidwaarts en komt dinsdag boven het noorden van ons land te liggen, waardoor daar de stroming gaat stagneren en meer naar het zuiden toe de stroming meer oost- of zuidoostelijk wordt. mogelijk wordt de aangevoerde lucht dan wat droger. Woensdag trekt de rugas nog verder naar het zuiden waarna op de noordflank ervan een frontaal systeem over de Noordzee naderbij kan komen.

Modelbeoordeling:

De modellen hebben de grenslaag niet goed te pakken. Modellen geven of te veel bewolking met veel te lage basis, of geven teveel opklaringen waarin dan weer mist/St ontstaat. Voorlopig gaan we uit van een bewolkt scenario waarin de basis (vooral door dagelijkse gang) in de nacht wat lager kan komen. Een scenario met brede opklaringen is minder waarschijnlijk, maar enkele opklaringen (zoals ook vandaag) zijn niet uit te sluiten. Door de opklaringen in de modellen zijn de minima waarschijnlijk ook te laag. Veel modellen geven lichte vorst, maar zonder opklaringen zal dat waarschijnlijk niet lukken. Mogelijk dat de Limburgse heuvels tot dicht bij het vriespunt kan komen, elders is lichte vorst onder de bewolking heel onwaarschijnlijk. Wegdek zal op gevoelige plekken slechts daar waar het even opklaart misschien net even onder nul komen.

Wind(stoten):

Geen bijzonderheden.

Bewolking:

Een uitgebreid pakket Sc-bewolking, komen nacht lokaal dalen tot St-niveau, mogelijk dat er ook enige St advectief vanuit Duitsland ons land binnenkomt. Het signaal van de opklaringen voorlopig slechts zien als een scenario met lage kans.

Zicht:

Goede zichten. In een eventuele opklaringen matig of lokaal slecht zicht. Mistkansen zijn te klein om te blijven noemen.

Neerslag:

Geen.

Temperatuur:

Harmonie is op de meeste plaatsen te koud; HAP1 geeft de laagste waarden weer, en dat onder een pakket St. EC komt het beste in de buurt, maar gaat wel uit van enkele opklaringen, hetgeen twijfelachtig is. Waarschijnlijk geen vorst komende nacht. Voor de volgende nacht geldt dezelfde onzekerheid. Voor vorst zijn opklaringen nodig. Alle modellen geven die opklaringen vanuit het zuidoosten.

Sluiten