01/02/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2023-01-23 10:53:19 - 2023-01-24 24:00:00

Issued: 23-01-2023, forecaster: zwagers
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een hoog boven Zuid-Scandinaviƫ heeft een noordoost-zuidwest georienteerde uitloper naar het zuiden van Engeland. De stroming in ons aandachtsgebied is eerst nog noordoostelijk, rondom een grootschalig laag boven Zuidoost-Europa, en voert langzaam vochtige lucht aan (brongebied Oostzee). Het weer speelt zich grotendeels in de grenslaag af. Een occlusie (herkenbaar aan hogere theta-w 850 hPa en wat lichte neerslag) ligt NO-ZW-georienteerd dwars boven ons land en verplaatst zich nog iets verder westwaarts. Het system blijft tot en met dinsdag boven onze omgeving aanwezig. Deze occlusie wordt steeds zwakker en de neerslagactiviteit hierop verdwijnt geleidelijk. De rug/uitloper verplaatst zich langzaam zuidwaarts en komt dinsdag boven het noorden van ons land te liggen, waardoor de stroming geleidelijk zuidoostelijk wordt en de aangevoerd lucht droger wordt. Een warmtefront (NO-ZW georiƫnteerd) bereikt woensdag 06 UTC het uiterste noorden van de FIR.

Modelbeoordeling:

De modellen hebben de grenslaag niet goed te pakken. HAP1/H43 hebben te veel en te laag, H40 heeft te weinig, EC komt in de richting, maar heeft de bewolking in het zuidoosten te laag. Door dagelijkse gang lift de bewolking in de loop van de dag, om vervolgens in de nacht naar dinsdag weer te dalen naar ST-niveau. In het noorden, (ten noorden van de occlusie) is in een mogelijke opklaring komende nacht kans op mist, maar dit zit alleen in H40/KEPS. Er zitten wel opklaringen boven het noorden van de FIR, maar of die het noorden van het land halen is maar de vraag. Later op dinsdag lijkt vanuit het zuidoosten de bewolking iets op te lossen, maar de modellen lopen hier nog uiteen. In het brongebied in Duitsland is op dit moment veel bewolking aanwezig. Door subsidentie zou de bewolking dan moeten gaan oplossen, maar onderin kan nog steeds vocht en bewolking aanwezig blijven. Vaak is digitale subsidentie effectiever dan de natuurlijke versie. In die brede opklaringen laat met name H40 veel mist ontstaan. Bij de occlusie valt wat lichte motregen. Dit geeft HAP1 ook aan. HAP1 is nog steeds te koud, waardoor dat model ook met allerlei winterse neerslagsoorten op de proppen komt. Komende nacht geeft het wegdekmodel in opklaringen temperaturen van het wegdek onder nul. De vraag is alleen hoe nat het wegdek dan nog zal zijn.

Wind(stoten):

Geen bijzonderheden.

Bewolking:

Zie modelbeoordeling. Opklaringen dinsdagavond in het oosten zijn erg onzeker.

Zicht:

In de nacht naar dinsdag in eventuele opklaringen in het noorden kans op mist. Dit laat H40 met de meeste opklaringen het duidelijkste zien. Dinsdagavond is er met name in het (zuid)oosten als het daar opklaart kans op mist. Is allemaal nog maar de vraag.

Neerslag:

Zie modelbeoordeling. Lichte motregen vanochtend nog mogelijk. Daarna lijkt het droog te blijven.

Temperatuur:

Harmonie is op de meeste plaatsen te koud; HAP1 geeft de laagste waarden weer. EC komt het beste in de buurt. In de nacht naar dinsdag kan het in opklaringen in het noorden onder het vriespunt komen, maar eventuele vorming van mist kan de afkoeling afremmen. Dinsdagavond kan de temperatuur in het oosten ook enkele graden onder het vriespunt dalen. Dan moeten die opklaringen echter wel gaan ontstaan (wat onzeker is) en moet er ook geen mist gaan ontstaan. Deze afkoeling is dus onzeker. Kansen op gladheid zijn zeer gering.

Sluiten