28/09/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-09-22 16:50:47 - 2022-09-23 24:00:00

Issued: 22-09-2022, forecaster: berge
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Het centrum van een hogedrukgebied boven Duitsland beweegt langzaam oostwaarts. Een NO-ZW georienteerd koufront komt over de Britse Eilanden naderbij en bereikt onze FIR de komende nacht. Vrijdagmiddag bereikt het front het westen van ons land. Door de vorming van diverse (stabiele) golven in het front vertraagt de oostwaartse verplaatsing en ligt het front zaterdagochtend nog steed van noordoost naar zuidwest over ons land waarbij er zwak laag boven het noordoosten van ons land verwacht wordt.

Modelbeoordeling:

Het vertragende en golvende front lijkt boven ns land tot stilstand te komen. Modellen laten dat allemaal zien. Wel kleine verschillen in positie waarbij het front deze periode waarschijnlijk het (uiterste) zuidoosten nog niet weet te bereiken. Het stagnerende front kan lokaal veel neerslag opleveren. Modellen geven enkele kleine gebieden met 20-40 mm regen, zeer lokaal nog iets daarboven. Ook geven alle modellen nabij het front een St-signaal.

Wind(stoten):

Nabij de golftoppen kleine vlakke laagjes en dus een onzekere windrichting. Achter het front zien we een noorden wind, boven land wel afhankelijk van de precieze golfvorming. Dit zorgt voor onzekerheid voor verwachtingen voor 1 plaats.

Bewolking:

Boven zee nog wat velden Sc/Ac noordwaarts wegtrekkend. Morgen op nadering van het front toenemende bewolking. Uiteindelijk levert dat een dik gelaagd pakket op, waarbij er nabij het grondfront ook sprake is van St.

Zicht:

Morgen nabij het front matig, lokaal slecht zicht. Met name nabij de golfjes, waar de gradient gering is kunnen de zichtcondities slecht zijn. Achter het front, in de polaire goede zichtcondities.

Neerslag:

Komende nacht van het westen uit langzaam oprukkende regen op het koufront. In de ochtend kan het in het (uiterste) noordwesten soms regenen. In de middag trekt de regen langzaam verder landinwaarts. Het zuidoosten blijft deze verwachtingsperiode waarschijnlijk droog. In de frontale zone ook kans op ingebedde buien. Dit is terug te zien in de progtemps (soms onstabiel) en het neersignaal. Neerslaghoeveelheden zijn een aandachtspunt. In sommige regio's 20-40 mm, lokaal nog wat meer. Met name het zuidwesten lijkt hiervoor een voorkeursgebied.

Temperatuur:

Komende nacht nog omstandigheden (weinig wind, veel uitstraling) met een iets sterkere dagelijkse gang dan in de Harmonies.

Sluiten