28/09/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-09-22 11:45:00 - 2022-09-23 24:00:00

Issued: 22-09-2022, forecaster: nolet
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Het centrum van een hogedrukgebied boven Duitsland beweegt langzaam oostwaarts. Een NO-ZW georienteerd koufront komt over de Britse Eilanden naderbij en bereikt onze FIR de komende nacht. Vrijdagmiddag bereikt het front het westen van ons land. Door de vorming van diverse stabiele golven in het front vertraagt de oostwaartse verplaatsing en ligt het front zaterdagochtend nog steed van noordoost naar zuidwest over ons land waarbij er een golfje in de omgeving van Denemarken wordt verwacht en een andere boven het zuidwesten van ons land.

Modelbeoordeling:

Het vertragende en golvende front lijkt boven ns land tot stilstand te komen. Modellen laten dat allemaal zien. Wel kleine verschillen in positie waarbij het front deze periode waarschijnlijk het (uiterste) zuidoosten nog niet weet te bereiken. Het stagnerende front kan lokaal veel neerslag opleveren. Modellen geven enkele kleine gebieden met 20-40 mm regen, zeer lokaal nog iets daarboven. Ook geven alle modellen nabij het front een St-signaal.

Wind(stoten):

Nabij de golftoppen kleine vlakke laagjes en dus een onzekere windrichting. Achter het front zien we een duidelijke noordwestcomponent.

Bewolking:

Boven zee nog wat velden Sc/Ac noordwaarts wegtrekkend. Morgen op nadering van het front toenemende bewolking. Uiteindelijk levert dat een dik gelaagd pakket op, waarbij er nabij het grondfront ook lokaal sprake is van St.

Zicht:

Morgen nabij het front matig, lokaal slecht zicht. Met name nabij de golfjes, waar de gradient gering is kunnen de zichtcondities slecht zijn. Achter het front, in de polaire goede zichtcondities.

Neerslag:

Komende nacht van het westen uit langzaam oprukkende regen op het koufront. In de ochtend kan het in het (uiterste) noordwesten soms regenen. In de middag trekt de regen langzaam verder landinwaarts. Het zuidoosten blijft deze verwachtingsperiode waarschijnlijk droog.

Temperatuur:

Typisch onder dit soort omstandigheden (weinig wind, veel uitstraling) is een iets sterkere dagelijkse gang dan in de Harmonies. Dan kom je lokaal op ca. +2 uit in het oosten/noordoosten met daar lichte vorst aan de grond.

Sluiten