26/09/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-09-22 05:19:04 - 2022-09-23 24:00:00

Issued: 22-09-2022, forecaster: veeken
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Het centrum van een hogedrukgebied ligt boven Duitsland, er is amper gradient. De aanwezige lucht is vrij droog. Overdag verplaatst het hoog zich langzaam verder oostwaarts waardoor een zwakke zuidelijke stroming op gang komt. Gedurende de aandachtsperiode is een uiterst zwak warmtefront aanwezig boven de Noordzee. Vanavond nadert een NO-ZW georienteerd koufront het noordwesten van de FIR, vrijdagmiddag wordt het boven het westen verwacht.

Modelbeoordeling:

Aandachtspunt zijn mistbanken die actueel op verschillende plaatsen waargenomen worden. Het lijkt (VCNL) te gaan om grondmist of ondiepe mistbanken. Alle modellen en statistische methoden steunen het idee dat ondanks weinig wind en brede opklaringen de kans op dikkere mist gering is in deze vrij droge luchtsoort. Deze zullen in de ochtend vrij snel oplossen. EC is wat voorlijk met de bij ht koufront horende neerslag en heeft vrijdagmiddag al vrijwel de gehele NW-helft van het land i zijn greep. De Harmonies suggereren in de neerslagplaatjes een wat buiig karakter, echter gezien de progtemps is dat nauwelijks aan de orde, hooguit wat ingebedde TCU met lage tophoogte. Overigens lijkt het front gaandeweg parallel aan de stroming te komen liggen en kan het wat golven opleveren.

Wind(stoten):

Geen bijzonderheden.

Bewolking:

Donderdagochtend in het noordwesten van de FIR (nabij het zwakke warmtefront) een enkele TCu, toppen 8000 vt.

Zicht:

Vannacht grondmist of ondiepe mistbanken. In de ochtend vrij snel oplossend.

Neerslag:

In de ochtend in het noordwesten van de FIR (nabij het zwakke warmtefront) een enkel buitje. Komende nacht van het westen uit langzaam oprukkende regen op het koufront, rond het middaguur vallen de eerste druppels boven land. Vrijdagavond vooral in de noordwestelijke helft.

Temperatuur:

Typisch onder dit soort omstandigheden (weinig wind, veel uitstraling) is een iets sterkere dagelijkse gang dan in de Harmonies. Dan kom je lokaal op ca. +2 uit in het oosten/noordoosten met daar lichte vorst aan de grond.

Sluiten