28/09/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-09-22 00:32:23 - 2022-09-23 24:00:00

Issued: 22-09-2022, forecaster: veeken
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Het centrum van een hogedrukgebied ligt boven Duitsland, er is amper gradient. De aanwezige lucht is vrij droog. Donderdag verplaatst het hoog gedurende de dag langzaam verder oostwaarts waardoor een zwakke zuidelijke stroming op gang komt. Gedurende de aandachtsperiode is een uiterst zwak warmtefront aanwezig boven de Noordzee. Vanavond nadert een NO-ZW georienteerd koufront het noordwesten van de FIR.

Modelbeoordeling:

Aandachtspunt is de vorming van mistbanken komende nacht. Alle modellen en statistische methoden steunen het idee dat ondanks weinig wind en brede opklaringen de kans op dikkere mist gering is in deze vrij droge luchtsoort. Op veel plaatsen zal er grondmist ontstaan en vooral in de oostelijke helft (afgaande op KEPS en TAF-g) waarschijnlijk ook wel ondiepe mistbanken, die 's ochtend snel oplossen. HA43 heeft overigens onverklaarbaar veel bewolking komende nacht.

Wind(stoten):

Geen bijzonderheden.

Bewolking:

Donderdagochtend in het noordwesten van de FIR (nabij het zwakke warmtefront) een enkele TCu, toppen 8000 vt.

Zicht:

Vannacht grondmist en vooral in de oostelijke helft ondiepe mistbanken. Donderdagochtend in de eerste helft van de ochtend oplossend.

Neerslag:

Donderdagochtend in het noordwesten van de FIR (nabij het zwakke warmtefront) een enkel buitje.

Temperatuur:

Typisch onder dit soort omstandigheden (weinig wind, veel uitstraling) is een iets sterkere dagelijkse gang dan in de Harmonies. Dan kom je lokaal op ca. +2 uit in het oosten/noordoosten met daar lichte vorst aan de grond.

Sluiten