28/09/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-09-21 18:05:19 - 2022-09-22 24:00:00

Issued: 21-09-2022, forecaster: aberson
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een hogedrukgebied ligt vandaag met het centrum nabij ons land, waardoor er amper gradient is. De aanwezige lucht is vrij droog. Donderdag verplaatst het hoog gedurende de dag langzaam oostwaarts waardoor een zwakke zuidelijke stroming tot stand komt. Gedurende de aandachtsperiode blijft een uiterst zwak warmtefront aanwezig boven de Noordzee. Donderdagavond nadert een NO-ZW georienteerd koufront het noordwesten van de FIR.

Modelbeoordeling:

Aandachtspunt is de vorming van mistbanken komende nacht. Alle modellen en statistische methoden steunen het idee dat ondanks weinig wind en brede opklaringen de kans op dikkere mist gering is in deze vrij droge luchtsoort. Op veel plaatsen zal er grondmist zijn en vooral in de oostelijke helft (afgaande op KEPS en TAF-g) waarschijnlijk ook wel ondiepe mistbanken, die 's ochtend snel oplossen. HA43 heeft overigens onverklaarbaar veel bewolking komende nacht.

Wind(stoten):

Geen bijzonderheden.

Bewolking:

Donderdagochtend in het noordwesten van de FIR (nabij het zwakke warmtefront) een enkele TCu, toppen 8000 vt.

Zicht:

Komende nacht grondmist en vooral in de oostelijke helft ondiepe mistbanken. Donderdagochtend in de eerste helft van de ochtend oplossend.

Neerslag:

Donderdagochtend in het noordwesten van de FIR (nabij het zwakke warmtefront) een enkel buitje.

Temperatuur:

Typisch onder dit soort omstandigheden (weinig wind, veel uitstraling) is een iets sterkere dagelijkse gang dan in de Harmonies. Dan kom je lokaal op ca. +2 uit in het oosten/noordoosten met lichte vorst aan de grond.

Sluiten