28/09/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-09-21 11:13:02 - 2022-09-22 24:00:00

Issued: 21-09-2022, forecaster: tuenter
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een hogedrukgebied ligt vandaag met het centrum nabij ons land, waardoor er amper gradient is. Woensdagavond verplaatst het hoog zich naar het noorden van Duitsland, waardoor de stroming in onze omgeving geleidelijk zuid(west)elijk wordt. Verder sleept er woensdag een zwak warmtefront over het noordwesten van de FIR en trekt in de loop van donderdag noordoostwaarts weg. Donderdagavond nadert een NO-ZW georienteerd koufront het noordwesten van de FIR, waardoor de gradient boven de Noordzee toeneemt.

Modelbeoordeling:

In de nacht naar donderdag berekenen alle modellen geen mist ondanks de vrijwel afwezige wind en de sterke afkoeling. De Taf guidance geeft echter wel met name in het noordoosten vrij grote kansen op mist. Ha43 geeft SC-velden in het oosten waardoor geen mist ontstaat. We gaan er echter vanuit dat Ha43 teveel bewolking heeft. We houden zeker landinwaarts rekening met (grond)mistbanken die, als ze ontstaan, wat dieper zouden kunnen worden dan afgelopen nacht. Aankomende nacht staat namelijk net iets meer wind dan afgelopen nacht. De Taf Guidance in het westen geven minder kans op mist, waarschijnlijk komt dat door minder afkoeling door het warme zeewater. Qua temperatuur komen de modellen niet onder het vriespunt op 10 cm, afgelopen nacht zaten de modellen echter te hoog. We gaan dus uit van lokaal vorst aan de grond in met name het noordoosten.

Wind(stoten):

Op nadering van het koufront vanaf vanavond in het noordwesten van de FIR toenemend naar 5, donderdag mogelijk 6 Bft.

Bewolking:

Donderdagochtend in het noordwesten van de FIR (vlak achter het zwakke warmtefront) een enkele TCu, toppen 8000 vt.

Zicht:

In de polaire lucht overwegend goede zichten. We gaan in de nacht naar donderdag uit van lokaal nevel en/of (grond)mistbanken, vooral in het noordoosten (zie Modelbeoordeling).

Neerslag:

Woensdagmiddag alleen in het zuidoosten nog een kleine kans op een paar druppels uit wat dikkere Cu (EC/HAP1). Donderdagochtend in het noordwesten van de FIR (vlak achter het zwakke warmtefront) een enkel buitje.

Temperatuur:

Koude nachten met lokaal vorst aan de grond (zie Modelbeoordeling).

Sluiten