28/09/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-09-21 00:30:12 - 2022-09-22 24:00:00

Issued: 21-09-2022, forecaster: grootn
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Aan de oostflank van een hogedrukgebied boven het zuidoosten van Engeland wordt met een zwakke noordwestelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd. Het hogedrukgebied trekt langzaam oostwaarts en ligt vanmiddag met het centrum boven ons land. De drukgradiƫnt neemt daardoor in onze omgeving geleidelijk verder af. Vanavond verplaatst het hoog zich via ons land naar het noorden van Duitsland, waardoor de stroming in onze omgeving geleidelijk zuid(west)elijk wordt. Verder sleept er vandaag een zwak warmtefront over het noordwesten van de FIR en trekt in de loop van donderdag noordoostwaarts weg. Donderdagavond nadert een NO-ZW georienteerd koufront het noordwesten van de FIR, waardoor de gradient boven de Noordzee toeneemt.

Modelbeoordeling:

Er komen vooral in het westen nog enkele lichte buien voor, wat alleen qua locatie redelijk opgepikt wordt door HA43. Vannacht laten de modellen de buitjes oplossen, de praktijk leert echter dat het vaak wat langer duurt. Vooral vannacht enkele mistbanken. Modellen hebben voorlopig de voorkeur voor het zuidoosten en oosten, maar in principe kunnen er overal mistbanken ontstaan. Omdat de wind vrijwel afwezig is, lijkt het wel te gaan om ondiepe (grond)mistbanken en zullen ze waarschijnlijk vrij snel in de ochtend oplossen. In de nacht naar donderdag is de lucht een fractie droger en komen de modellen niet met mist. Het is echter een subtiel proces, waardoor (grond)mistbanken ook in de nacht naar donderdag zouden kunnen voorkomen. Dit zien we bv. ook in het mistsignaal in de TAF guidance van Harmonie van meerdere locaties. Verder hebben donderdagochtend vooral HAP1 en HA43 vlak achter het zwakke warmtefront een enkele bui, gezin de progtemp van EHJA gaat het om enkele TCu's.

Wind(stoten):

Weinig wind. Op nadering van het koufront vanaf vanavond in het noordwesten van de FIR toenemend naar 5, later mogelijk 6 Bft.

Bewolking:

Actueel convectieve bewolking met aanvankelijk nog een enkele TCu. Door de nadering van het hoog zal de onstabiliteitsdiepte geleidelijk verder afnemen. Donderdagochtend in het noordwesten van de FIR (vlak achter het zwakke warmtefront) een enkele TCu, toppen 8000 vt.

Zicht:

In de polaire lucht overwegend goede zichten. Aankomende nacht (grond)mistbanken tijdens opklaringen. Mistkansen zijn in de nacht naar donderdag iets kleiner door wat drogere lucht, maar zeker niet uitgesloten (zie Modelbeoordeling).

Neerslag:

Vanavond en vannacht alleen nog zeer plaatselijk een lichte bui. Woensdagmiddag alleen in het zuidoosten nog een kleine kans op een paar druppels uit wat dikkere Cu (EC/HAP1). Donderdagochtend in het noordwesten van de FIR (vlak achter het zwakke warmtefront) een enkele bui.

Temperatuur:

Tx rond 17 graden. Koude nachten met lokaal vorst aan de grond (actueel al waargenomen op EHGG).

Sluiten