28/09/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-08-18 00:45:02 - 2022-08-19 24:00:00

Issued: 18-08-2022, forecaster: zwagers
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven het noorden van Duitsland trekt naar Denemarken, waarna een ZW-NO georiënteerde uitloper van het Azorenhoog boven Engeland oostwaarts trekt en vanmiddag+vanavond ons land passeert. Tussen dit laag en hoog bevindt zich een zwak koufront. Ook is er boven het zuiden en oosten nog een occlusierestant aanwezig dat bij het genoemde laag hoort. Dit restant trekt langzaam zuidwaarts en lost vanochtend boven het zuidoosten op. Een occluderend systeem boven het westen van Ierland trekt oostwaarts en bereikt in de nacht naar vrijdag als noord-zuid georiënteerde occlusie het westen. Vrijdagavond verlaat deze occlusie het oosten van het land en volgt er een doorstroomde trekrug.

Modelbeoordeling:

Boven het zuiden en oosten is St/FG aanwezig. HAP1 zit hier het beste op. De overigen modellen laten de mist te laat ontstaan. Bij de occlusie van vrijdag komen enkele buien voor. Afgaande op de verticale profielen hangt erom of de buien hoog genoeg komen voor onweer. Het systeem bestaat voor een belangrijk deel uit stratiforme bewolking. Net aan de voorzijde zal er voldoende instraling moeten zijn voor de ontwikkeling van enkele buien.

Wind(stoten):

Bij onweersbuien kans op windstoten van 60 km/u a.g.v. water loading. In de kolom staat weinig wind.

Bewolking:

Bij het occlusierestant en het koufront boven zee St. Bij de occlusie lost het vanochtend op, deze ligt dan inmiddels boven het zuidoosten. Ook tussen deze twee systemen in kan zich St vormen. Bij de occlusie van vrijdag Sc, met name in de nacht/ochtend ook kans op St. In de loop van de ochtend kunnen enkele Cb's ontwikkelen met toppen FL200/-20°C.

Zicht:

In het zuiden en oosten kans op dichte mist. In de nacht naar vrijdag vooral in het noordoosten nog kans op een mistbank. De dauwpunten zijn hier een stuk gedaald, het zal minder dicht zijn dan vannacht.

Neerslag:

Bij het koufront plaatselijk enkele buien, die vooral de kustgebieden binnen kunnen trekken. Bij de occlusie van vrijdag boven zee regen of een bui, maar vooral in de middag boven land enkele stevige buien, mogelijk met onweer. Schering <20 kn, weinig CAPE. Single cell. Wind op 700 hPa is met 10-20 kn niet al te veel en plaatselijk kan weer veel regen in korte tijd vallen (PW van 35 mm).

Temperatuur:

In het zuiden en oosten blijven maxima mogelijk van 25+.

Sluiten