28/09/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-08-17 11:55:32 - 2022-08-18 24:00:00

Issued: 17-08-2022, forecaster: haklande
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Er is in de onderste niveaus sprake van een vlak laag dat zich uitstrekt van Frankrijk via de Benelux naar Duitsland, waarin de lucht potentieel onstabiel van opbouw is. In dit laag bevindt zich in eerste instantie nog een vore boven het zuidoosten van het land. Geleidelijk verplaatsen het laag en de vore zich oostwaarts naar Centraal Europa. Restanten van een occlusie boven het zuiden trekken vandaag noordwaarts over ons land en blijven vannacht voor de Noordzeekust slepen. Donderdag trekken deze restanten met het laag mee oostwaarts, maar zijn deze in de meteorologische velden nauwelijks nog terug te vinden. Een rug vanuit het Azorenhoog naar de noordwestelijke Noordzee komt in de loop van donderdag boven ons land te liggen. Komende nacht heeft deze rug al een secundaire rug boven de zuidelijke helft van het land. Een hoogtelaag boven Bretagne trekt geleidelijk naar de Golf van Genua. Aan de flank hiervan staat bij ons een afnemende zuidelijke bovenstroming. Boven het noordwesten van de FIR sleept een zwak front.

Modelbeoordeling:

Synoptisch zijn de modellen in grote lijnen bruikbaar. Noordwest van de vore komt de aanvoer onderin vanaf de Noordzee. Diepe convectie vanaf de grond lijkt in Nederland niet mogelijk (06 UTC temp van ETWM had een Tconv van 28.5°C), maar mogelijk bereiken buien die boven Duitsland vanaf de grond ontstaan later vanmiddag of vanavond nog het noordoosten. Verder worden de buien vanaf enige hoogte gevoed. Naast de buien is de vochtige grenslaag noordwest van de vore een aandachtspunt. We zien dat er gemakkelijk St/Sc kan ontstaan, o.a. doorvallende neerslag maar ook door ondiepe turbulentie en komende nacht door nachtelijke afkoeling. In opklaringsgebieden is er dan vooral in de secundaire rug kans op vorming van mist, zoals we de afgelopen nacht boven het noorden van het land hebben gezien.

Wind(stoten):

Vanmiddag en vanavond bij eventuele zwaardere advectieve buien vanuit Duitsland in het noordoosten kans op windstoten tot 25-30, zeer lokaal ca. 35 knopen, maar waarschijnlijk gebeurt dat net over de grens in Duitsland.

Bewolking:

Veel bewolking, vooral Sc/Ac/Ns met ingebedde Cb's met toppen soms tot FL300-FL350. Lokaal ook St, zie de modelbeoordeling. Toppen van Cb's vanaf de grond die advectief het noordoosten binnenlopen kunnen doorschieten naar ruim FL400. In de nacht naar donderdag vooral landinwaarts een sterk signaal voor stratus. Donderdag overdag trekt de meest vochtige en onstabiele lucht oostwaarts en verhindert een inversie diepe convectie, die dan lijkt weggelegd voor Duitsland.

Zicht:

Matig tot goed, in neerslag lokaal slecht zicht. Komende nachtperiode ontstaat landinwaarts op veel plaatsen nevel. Waar het opklaart is vooral in de secundaire rug boven de zuidelijke helft ook lokaal mist te verwachten. Donderdag overdag wordt het zicht overwegend goed, als de vochtigste lucht naar Duitsland weg trekt.

Neerslag:

Zie ook modelbeoordeling. Buien komen niet van de grond maar ontstaan op hoogte. Neerslag is ook grotendeels stratiform. CAPE boven Noordwest-Duitsland vanmiddag 1000-2000 J/kg met daar schering van 25-30 knopen, multicells dus. Boven Nederland worden deze buien niet meer vanaf de grond gevoed en neemt de effectieve schering af naar 10-15 knopen. Uursommen van 20-40 mm zijn mogelijk, code geel later vandaag voor het noordoosten is denkbaar, maar op dit moment nog niet waarschijnlijk genoeg. Uursommen van 40 mm of meer zien we momenteel in geen enkel model berekend worden, maar dit soort sommen zijn wel mogelijk over meerdere uren. Donderdag bij de occlusie nog enkele TCu-buien tot ca. FL100.

Temperatuur:

Vandaag duidelijk minder warm dan de afgelopen dagen. Alleen in het uiterste oosten wordt de 26°C nog lokaal gehaald, elders blijft het 19-24°C. Voor donderdag bepaalt de bedekkingsgraad voor een belangrijk deel de Tx. In het zuiden en oosten is lokaal nog 25 à 26°C mogelijk.

Sluiten